Avinyó amplia el centre sobre els Matiners amb un espai dedicat a la telegrafia òptica

Una maqueta d'1,70 metres de la Torre dels Soldats serà la peça central

28.04.2016 | 07:32
Obertura de la part del centre que explica la batalla d´Avinyó, l´any passat

Una rèplica de gran format de l'anomenada Torre dels Soldats d'Avinyó serà l'eix central de la nova part expositiva amb què s'amplia el centre de difusió que el municipi va obrir l'any passat per explicar un dels fets històrics més rellevants.

Es tracta de la batalla que va tenir lloc a la població el novembre del 1848 en el context de les guerres Carlines i que serveix d'argument a la Fira dels Matiners (que enguany tindrà lloc el 8 de maig ).

L'espai explicatiu es va obrir en el marc de la fira de l'any passat ubicat als baixos del Centre Cívic amb la idea que el visitant hi trobés tres seccions, tot i que es va deixar clar que el projecte s'aniria completant gradualment. El que ja s'hi pot conèixer des que va obrir portes són els detalls del combat que va tenir lloc a Avinyó.

Ara s'hi afegirà el segon, que explicarà el que era la telegrafia òptica, un dels principals mitjans de comunicació de l'època i del qual Avinyó té un vestigi rellevant: el que es coneix com a Torre dels Soldats. Un veí de la població aficionat al món del maquetisme, Felip Aguilar, n'ha fet de manera altruista una rèplica a escala d'una alçada d'uns 1,70 metres que serà la peça central d'aquesta part de l'exposició.

L'alcalde d'Avinyó, Eudald Vilaseca, ha explicat que la peça recrea la torre tal com era quan funcionava, "és desmuntable en tres parts, la qual cosa permetrà veure'n amb molt detall l'interior per a visites molt didàctiques sobre l'estructura de la torre i el seu funcionament". Aquesta part es completarà amb panells explicatius sobre els orígens de la telegrafia òptica, la xarxa pionera creada a França i les dues que hi va haver a Espanya, la militar i la de caràcter civil.

La Torre dels Soldats d'Avinyó, del 1852, va ser un element clau de l'exèrcit liberal per lluitar contra els carlins. De la torre en sobresortia un pal on hi havia instal·lat el telègraf: un sistema de barres i boles que, depenent de com es col·locaven, significaven un número o una lletra, i es podien elaborar fins a 24 símbols. Es tractava de transmetre els símbols d'una torre a una altra, on sempre hi havia un equip de quatre persones a l'aguait de les ordres que venien de Barcelona. La tercera pota de l'exposició que quedarà encara pendent serà la que aportarà una visió general de la guerra dels Matiners i de les confrontacions carlines.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Calendari laboral i escolar 2017/2018

Calendari laboral 2017 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18

 

Enllaços recomanats: Premis cinema