El debat que, de manera indirecta, han posat sobre la taula els grups de l'oposició de Santpedor sobre el futur de les vaquetes a la festa major ha evidenciat que aquesta celebració genera una marcada divisió d'opinions entre la població. Ho posa de manifest el resultat d'una enquesta oberta a través de la web de Regió7 que, malgrat que no es pugui considerar concloent pel mètode, és prou significativa ja que en una setmana ha rebut més de 800 respostes. I el que mostra és una enorme igualtat entre partidaris i detractors de la celebració. En concret, el que es demanava era si "Santpedor ha de mantenir l'acte de les vaquetes a la festa major?". Ahir, a l'hora de tancar edició (amb 843 a respostes) el resultat era de 437 vots a favor del "no" (51%) i 406 a favor del "sí" (49%). Per tant, guanyaven per una mínima majoria els partidaris de no mantenir-les.

Tal com va informar aquest diari (vegeu edició de dimecres passat), les populars vaquetes de la Festa Major de Santpedor es van tornar a posar en discussió arran de dues iniciatives que els grups de l'oposició van llançar sobre la taula. Progrés Municipal (vinculat al PSC) plantejava convocar una assemblea que permeti contrastar el grau d'acceptació popular d'aquesta tradició importada al municipi a final dels anys 70 i decidir si cal introduir-hi canvis. Convergència veia de bon grat la iniciativa i valorava sotmetre aquesta pràctica a una consulta. Tots dos grups reconeixien que l'espectacle té popularitat i no apostaven per suprimir-lo del programa, però suggerien que caldria comprovar si la majoria del municipi l'aprova.

La idea inicial de debatre si cal revisar les vaquetes la va formular la portaveu de Progrés Municipal (PM), Fina Rodríguez, en l'últim ple, en què es va aprovar demanar l'autorització rutinària a la Generalitat per celebrar-les a la festa major d'aquest any, l'11 i el 12 de juny. Van votar a favor de la petició els vuit regidors d'ERC i els tres de CiU. Els dos de PM es van abstenir, i Rodríguez ho va argumentar perquè "és una tradició molt nostra, però tot evoluciona i seria bo reflexionar a nivell municipal sobre els correbous". El govern d'ERC no va voler entrar en el debat i el regidor de Medi Ambient, Josep Illa, subratllava que "l'important és que hi hagi garanties que a l'animal se'l tracta bé, no només durant la festa sinó al llarg de tot el cicle de transport", i assegurava que "aquestes garanties hi són, a Santpedor".