Balsareny envia cada dia al món mig milió de compreses de cotó i 250.000 tampons

L'empresa Cohitech, situada a la colònia la Rabeia, fabrica productes d´higiene femenina i els exporta a 39 països. De moment no ven esponges ni copes, però s'ocupa de la regla amb productes naturals

29.04.2016 | 16:39
Balsareny envia cada dia al món mig milió de compreses de cotó i 250.000 tampons
Bona part de la plantilla de Cohitech.
Bona part de la plantilla de Cohitech.

A l´antiga colònia tèxtil la Rabeia, situada als afores de Balsareny i a la qual s´arriba seguint un sinuós camí de terra, cada dia es fabriquen unes 500.000 compreses, 250.0000 tampons, a més de protectors diaris i altre productes íntims femenins, que després arriben a dones de 39 països de tot el món –de Nova Zelanda als Estats Units, passant per la Xina. L´empresa Cohitech (Cotton High Tech SL) és un referent en el sector de la higiene íntima femenina especialitzada en productes de cotó 100 % natural.

El director executiu, Ramon Vendrell, va fundar l´empresa fa deu anys i, avui, no només ha consolidat les seves dues grans marques (FarmaConfort, que es troba a les farmàcies i que utilitza cotó 100 % natural, i Masmi, de venda a les herboristeries i supermercats ecològics i que fa servir cotó natural i ecològic), sinó que a més té previst posar al mercat de manera imminent nous productes. A les compreses de dia i de nit, els tampons amb aplicador i sense, els cinc tipus de protectors diaris (popularment coneguts com salvaslips), les compreses de maternitat, els discos de lactància, els discos desmaquilladors o els bastonets de les orelles, s´hi sumarà una compresa pensada per a la incontinència lleugera de la dona, una copa menstrual i un tampó compacte amb l´aplicador fet d´un material similar al plàstic, elaborat a partir de canya de sucre i blat de moro.

La fàbrica, que té 35 treballadors, produeix tots els productes a partir del cotó natural, que li arriba de països com l´Índia, el Pakistan o Tanzània. En un extrem de la nau hi ha la zona de recepció d´aquesta fibra tèxtil vegetal, que arriba premsada en bales. Al magatzem hi pot haver unes 25 tones de cotó, una quantitat colossal si es té en compte que per fabricar un tampó es necessiten només 3 grams d´aquesta fibra, i per a una compresa, 2.

El primer pas, un cop desembalat el cotó, és esponjar-lo i oxigenar-lo. A continuació, aquestes fibres passen a una màquina que les converteix en una llarga tirallonga (anomenada metxa), que després passa a una altra màquina que les convertirà en compresa. La metxa és la capa absorbent, a sobre s´hi posa la làmina superior (també de cotó natural) que farà que les fibres no puguin quedar enganxades al cos de la dona; i s´hi afegeixen la base i les ales. Les compreses són plegades i envasades automàticament i la mà dels operaris intervé en el procés final durant el control de qualitat.

En el procés per fabricar tampons, el primer pas també és crear la metxa, que serà el nucli absorbent del tampó. La metxa és recoberta d´un vel també de cotó que fa que cap fibra pugui quedar enganxada a les parets vaginals de la dona. Ramon Vendrell explica que aquest és un tret diferencial dels seus tampons, que «no porten els de les altres marques» i que per això «poden generar molèsties en ser extrets». Al tampó també se li cus el cordó i, si en porta, se li col·loca l´aplicador fet de cartró biodegradable. Un aparell curiós que hi ha a la nau on es fabriquen els tampons és l´anomenat Singina, que serveix per comprovar regularment la capacitat d´absorció dels tampons.

Gran presència a l´exterior

L´empresa balsarenyenca ven a 39 països de tot el món, però en els que té una presència més alta són, segons Vendrell, «els que tenen molta cura de la salut de la dona i sobretot respecte pel medi ambient, com els països nòrdics, Nova Zelanda, Austràlia, Estats Units, França, Anglaterra i alguna part de la població xinesa». A casa nostra, a banda de les farmàcies i botigues ecològiques, es poden trobar productes de Cohitech SL en supermercats que els tenen amb marca blanca, com a Bon Preu o Eroski.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Bages

La imatge de la Moreneta col.locada dalt del cim del Cavall Bernat
La Moreneta del Cavall Bernat fa 29 anys

La Moreneta del Cavall Bernat fa 29 anys

L'obra de l'escultor Jordi Álvarez corona l'emblemàtica agulla amb els seus 350 quilos des del 25...

El SEM va intentar reanimar sense èxit durant mitja hora el surienc mort en un garatge

El SEM va intentar reanimar sense èxit durant mitja hora el surienc mort en un garatge

Les primeres hipòtesis apunten que l'home, de 38 anys, hauria inhalat gasos tòxics mentre pintava...

El vi de tina espera cellers que s´hi engresquin per ser una marca del Bages

El vi de tina espera cellers que s´hi engresquin per ser una marca del Bages

Roqueta Origen presenta la quarta anyada del vi de tina que es cultiva a Mas Arboset

Solidaritat dels bombers del Pirineu a l´Himàlaia

Solidaritat dels bombers del Pirineu a l´Himàlaia

Membres dels cossos muntanyencs de la Catalunya Central viatjaran a la zona del Nepal afectada per...

Enllaços recomanats: Premis cinema