Fonollosa preveu començar en el termini d'una setmana els darrers treballs d'excavació arqueològica de la plaça de Camps, on com a conseqüència del que inicialment eren unes obres de rehabilitació urbanística es van acabar traient a la llum els vestigis d'una antiga necròpoli tardoromana. Aquesta darrera fase de recerca s'acabarà a la primeria de juny i d'aquesta manera es podrà donar pas als treballs d'urbanització que van quedar paralitzats i pendents per la troballa. L'Ajuntament va adjudicar ahir aquesta darrera fase a l'empresa Cat Patrimoni, que és la que ja ha dut a terme les fases anteriors. Aquesta excavació abraçarà un espai de 65 m2 cap al vessant sud de la plaça, a l'entorn de la zona de la font, amb el propòsit de trobar el que es creu que seria l'entrada a la necròpoli tardoromana.

Tal com ha anat explicant aquest diari, quan es van posar en marxa els treballs de remodelació de la plaça de l'església de Camps de seguida van aparèixer vestigis d'una antiga necròpoli. La troballa estava més o menys prevista perquè ja se sabia que allà hi podia haver restes de l'antic cementiri, traslladat el 1884, però igualment es va iniciar una intervenció arqueològica que va acabar amb una altra troballa romana extraordinària: quatre tombes en perfecte estat de l'època paleocristiana amb esquelets, que daten d'entre els segles IV i V, en perfecte estat. La troballa va ser qualificada d'excepcional i singular pels arqueòlegs de Cat Patrimoni ja que les tombes estaven molt ben segellades i no havien estat mai espoliades.

Quan s'acabi l'excavació es podrà deixar pas a les obres d'urbanització de la plaça, ja que només es va executar el rebaix del terreny que va posar al descobert el jaciment. Una urbanització que deixarà les troballes descobertes de nou ocultes sota terra, però protegides amb una capa de geotèxtil i de grava, de manera que si mai hi ha capacitat econòmica i es vol reprendre els treballs cap a un nou sector que ara quedi pendent es pugui fer. Ara bé, aquesta urbanització sí que variarà substancialment respecte de la idea inicial, perquè precisament el que es pretendrà és que hi quedin representades les troballes que hi ha a sota, tant amb la mateixa estructura de l'espai com amb plafons explicatius.