En plena pugna política entre Manresa i Sant Fruitós per la proposta del Portal de l'Agulla, la junta de govern local de Sant Fruitós (Gent fent Poble i PSC) ha reclamat a l'Ajuntament de Manresa la nul·litat d'una modificació de conveni que aquest consistori va aprovar per ple el 19 de febrer del 2015, amb la qual s'amplien els usos del Parc Tecnològic de Manresa, incloent-hi la possibilitat de construir-hi un hotel.

El govern de Sant Fruitós ja ha registrat la petició a l'Ajuntament de Manresa i ahir, l'alcalde, Joan Carles Batanés, la va fer pública acompanyat de la resta de regidors de GfP i el PSC. En concret, es demana la nul·litat del dictamen sobre aprovació de la modificació de l'addenda, annex I, del conveni urbanístic per al desenvolupament del Parc Tecnològic de la Catalunya Central, signat en data del 13 de juny del 2005, entre l'Ajuntament de Manresa i Projectes Territorials del Bages SA.

L'equip de govern sustenta la petició de nul·litat de l'acord de ple per considerar-lo "mancat de legalitat, i pel fet que "desvirtua" els usos previstos per al Parc Tecnològic de Manresa en el conveni signat el 2005, que es limitaven "a l'àmbit tecnològic". L'acord de ple del febrer del 2015 (aprovat amb el suport de tots els grups del moment, tret de la CUP, que hi va votar en contra) permet l'ampliació d'aquests usos a "serveis avançats, culturals, a aparcament, oficines, restauració, i també a hoteleria", entre altres, per la qual cosa "deixa de ser un polígon excepcional i es converteix en un polígon normal".

A més, segons el govern de Sant Fruitós, la tramitació que es pretén desenvolupar amb aquest acord no s'ajusta a la llei. Segons Batanés, l'ampliació d'usos implica una modificació de planejament urbanístic, i, en canvi, considera que aquí no es preveu, "es modifica el conveni signat amb PTB permetent-li més usos sense res a canvi", és a dir, sense contreure les obligacions pertinents que implica la modificació urbanística.

La resposta, al cap d'un any

La reacció del govern de Sant Fruitós arriba més d'un any després de l'acord aprovat pel ple de Manresa perquè ha volgut esperar a conèixer la resposta de l'Ajuntament de Manresa a les al·legacions en contra que ja hi va presentar al seu dia el Consorci de l'Agulla (del qual n'era i encara n'és president Batanés). Ho va fer el maig del 2015, i han estat desestimades a partir d'un informe tècnic de l'Ajuntament de Manresa (del gener) del qual l'alcalde, Valentí Junyent, en va donar compte via decret en un ple l'1 d'abril passat. "Amb això, valida definitivament l'acord adoptat el febrer del 2015", diu Batanés, i és a partir d'aquí que el govern de Sant Fruitós ha decidit actuar, considerant que "també en som part perjudicada". Batanés sosté que "aquesta aprovació via decret dóna la raó als qui deien que Manresa no s'oposa a un hotel en l'àmbit de l'Agulla, sinó que al que s'oposa és que estigui al terme de Sant Fruitós", referint-se a les crítiques contra la proposta del Portal de l'Agulla, que inclou hotel, restaurant i benzinera. Amb tot, Batanés assegura que la resposta que ara dóna el govern de Sant Fruitós "no és cap reacció" a les crítiques. "El maig, quan encara no s'havia parlat del Portal de l'Agulla, jo mateix vaig presentar al·legacions a l'acord de ple com a president del Consorci".

Des de Sant Fruitós també s'ha criticat la manca de transparència amb què ha actuat l'Ajuntament de Manresa. "Podria haver estat més comunicatiu amb l'Ajuntament de Sant Fruitós", apuntava ahir el portaveu del grup municipal del PSC, Tomàs Casero. En lloc d'això, "la tramitació s'ha fet des del més absolut obscurantisme, sense comunicacions i sense les preceptives exposicions públiques i aprovacions pertinents per a una modificació d'usos urbanístics".

Un cop tramesa la petició de nul·litat, que deixa la porta oberta a un contenciós en el cas que no prosperi, l'equip de govern de Sant Fruitós espera una resposta de l'Ajuntament de Manresa, amb qui, malgrat les diferències en aquest afer, "compartim 6 quilòmetres de frontera i tenim bona relació", deia Batanés.