L'edifici de l'antiga caserna de la Guàrdia Civil de Sant Vicenç de Castellet es podria convertir en un espai de convivència per a famílies que disposarien del seu àmbit privat i que, alhora, en compartirien d'altres de comuns. Es tracta d'un projecte de cohabitatge, que fa temps que funciona a Europa i als Estats Units però que és molt embrionari a Catalunya, "i a Sant Vicenç seríem dels pioners", segons ha apuntat l'alcalde, Joan Torres.

La proposta és damunt la taula a petició de persones que haurien sol·licitat a l'Ajuntament poder disposar d'un espai de cohabitatge a Sant Vicenç. "Hem estudiat quina utilitat podríem donar als pisos de l'antiga caserna, i hem vist que la idea del cohabitatge hi podria cabre", segons la regidora de Benestar Social, Eulàlia Sardà. L'edifici, de 1.600 metres quadrats i vuit pisos, on havien viscut els agents i els seus familiars, està en desús des del desplegament dels Mossos el 2004. Va quedar a mans del ministeri de l'Interior espa- nyol fins que l'Ajuntament de Sant Vicenç el va adquirir, ara fa tres anys, i en va modificar la qualificació d'equipament que tenia per la d'habitatge, i ara ha començat a treballar en el projecte de destinar-lo a un espai de cohabitatge, per bé que encara no se n'han definit els termes ni hi ha cap data prevista de posada en funcionament.

El cohabitatge "és com una filosofia de vida", apunta Sardà, en què cada família té la seva pròpia habitació o pis, "però comparteixen uns espais en comú, començant pel mateix edifici". La condició que posarà l'Ajuntament és que es constitueixin en una cooperativa i que s'autogestionin segons considerin els mateixos integrants, probablement mitjançant aportacions i quotes periòdiques a un pot comú per cobrir les despeses de manteniment, serveis i d'espais comunitaris.

En el cas de Sant Vicenç, també es pretén que sigui un cohabitatge intergeneracional i obert, en el sentit d'aconseguir un espai d'interacció social i de relació amb el poble.

El procés que preveu engegar l'Ajuntament passa per donar l'edifici a concessió durant un temps encara per definir. Serà amb una oferta de concurs públic a la qual podran aspirar les famílies constituïdes en cooperativa segons unes bases que tot just s'estan preparant, però que seran condicionades pels usos que té aquest edifici, i que correspon al d'habitatges dotacionals públics, segons ha explicat Sardà.

Abans que es pugui posar en servei, caldrà reformar-lo perquè està deshabitat des del 2004. La idea "és que ho faci la mateixa cooperativa", diu Sardà.