Persones vinculades al teixit sociocultural i a l'àmbit educatiu -algunes ja traspassades- són les principals candidates a rebre la primera Medalla de Sant Vicenç, distinció que l'Ajuntament ha decidit impulsar per retre reconeixement, amb caràcter anual i mitjançant la participació popular, a persones que han contribuït a la millora i projecció del poble.

El consistori ha fet públics els vuit finalistes per a aquesta primera edició, alhora que ha obert el termini de votació per escollir el guanyador d'aquesta primera edició.

La votació, oberta a tots els veïns de la població, estarà oberta fins al 31 de maig. El consistori té a punt les butlletes impreses perquè els ciutadans puguin escollir el seu candidat. Es distribuiran a tots els domicilis i també es podran trobar i dipositar a l'oficina d'atenció al ciutadà, al pavelló, a l'Espai Ateneu i al mercat setmanal el divendres 13 de maig. També es podrà votar a través de la pàgina web municipal. El candidat guanyador es donarà a conèixer en el marc dels actes de la festa major d'estiu.

El que es concreta en les bases per a la concessió d'aquesta medalla és que pretén distingir persones que hagin fet mèrits "per haver prestat servei o dispensat honors al poble, des de qualsevol àmbit o terreny, ja sigui perquè la seva obra sigui estratègica per a la ciutadania o, simplement, perquè hagin treballat desinteressadament en algun sector o matèria que hagi pogut tenir impacte en les persones del municipi", i també aquelles que "per la seva obra o activitat contribueixin a la projecció del municipi arreu". També s'estableix que els candidats proposats han de ser persones físiques, vives o difuntes (sempre que la defunció hagi tingut lloc el segle XXI), no han de viure necessàriament al municipi però sí tenir-hi un nexe i reunir alguns dels mèrits abans esmentats.

El procés es va posar en marxa amb una presentació oberta de candidatures, fase que va finalitzar el 31 de març. La medalla quedarà en propietat de la persona proclamada i es deixarà constància d'aquest títol en un registre d'Honors i Distincions que aprovarà l'Ajuntament.