Si el nou pressupost de la Generalitat que està en via de negociació prospera, amb la inclusió de l'anomenat pla de xoc social, el Bages disposarà en aquest mateix exercici de noves places de residència concertades, és a dir, públiques. No serà així si l'acord pel nou pressupost no tira endavant i, per tant, calgués prorrogar l'actual.

Aquest és el compromís que aquest dilluns va expressar la consellera d'Afers Socials, Dolors Bassa, durant la visita que va fer a Sant Fruitós per inaugurar la residència de gent gran El Lledoner, equipament impulsat mitjançant un acord entre l'Ajuntament i l'empresa privada L'Onada. Si el nou pressupost reactiva la concertació es reobrirà una aixeta tancada des de fa ja uns quants anys, i de la qual diversos municipis de la comarca que han promogut residències mitjançant iniciatives publicoprivades n'esperen que els ragi la quota corresponent.

En la seva visita, la titular d'Afers Socials va deixar clar que, a hores d'ara, no es "pot concretar quantes places es podran concertar al Bages, ni en quins municipis, però sí que se n'hi adjudicaran de noves, sempre que prosperi aquest nou pressupost". Bassa va precisar que "al departament tenim un mapa establert de recursos que ens permet qualificar la situació de cada àrea segons la necessitat de places, i sota aquests paràmetres el Bages té una qualificació de zona mitjana-alta. "Estem valorant on s'han de prioritzar les places concertades noves i no puc concretar en quins llocs seran, però de segur que al Bages n'hi haurà". En aquesta línia va reiterar que "al Bages se n'incrementaran, a partir del proper pressupost si hi podem afegir el pla de xoc. Si l'hem de prorrogar no serà possible".

Bassa va fer aquestes declaracions un cop acabat l'acte inaugural de la nova residència, després que en els seus discursos tant la regidora de Serveis Socials de Sant Fruitós, Cristina Murcia, com la directora general de L'Onada, Cinta Pascual, reclamessin la concertació. "Espero, senyora consellera, que pugui recollir l'esforç de tots els veïns de Sant Fruitós, que han contribuït amb una quantitat molt important de diners per aconseguir aquest equipament, i també l'esforç de l'empresa, i que tot això sigui retornat a Sant Fruitós amb un termini no gaire llarg mitjançant llits públics. Que Sant Fruitós pugui tenir un concert ben aviat", va demandar la regidora.

L'ampliació s'ha dut a terme a partir de la iniciativa de l'Ajuntament, que va obrir un concurs que incloïa el cost de l'ampliació -en part sufragat pel mateix consistori- i una concessió a 45 anys de la gestió del centre, que ha assumit l'empresa L'Onada incloent-hi una part del cost.

L'alcalde de Sant Fruitós, Joan Carles Batanés, subratllava que amb l'obertura es fa realitat "la idea que vam començar a projectar el 2011 un equip de govern novell, per donar resposta a una demanda històrica, per dotar el poble de la residència que necessitava". Un model publicoprivat, amb el consistori com a actor principal a l'hora d'impulsar-lo, que la consellera Dolors Bassa reconeixia, un cop acabat l'acte, que "és essencial, perquè estem en uns moments que la Generalitat no pot estar per fer pedres, i per tant agraïm moltíssim que l'administració local, juntament amb el sector privat, avanci en aquest estat del benestar".

La residència inaugurada és un equipament pràcticament nou, tot i que el projecte s'ha fet realitat a partir d'una ampliació de la residència municipal preexistent. El centre ara disposa de 71 places, a les quals s'han de sumar la trentena de centre de dia. L'edifici consta de planta baixa i de dues més i s'ha aprofitat l'edifici de l'antiga residència -on s'han fet algunes remodelacions-, al qual s'han afegit dues ales més. Entre altres espais hi ha dos menjadors, una sala polivalent amb pantalla de projecció; un gimnàs per a activitats de rehabilitació que, a més a més, disposa d'un espai d'aigua; i un petit i acollidor menjador per a àpats que un resident pugui compartir amb els seus familiars al mateix centre.