Les bases de Convergència al Bages es consideren molt majoritàriament només catalans, gairebé la meitat se situen políticament al centre, i en aspectes socials mostren pronunciaments de to progressista. Aquesta és una primera pinzellada molt a l'engròs dels resultats de l'enquesta interna que el partit ha fet al Bages, en el marc d'un procés precongressual que està portant a terme a tot el país per definir quina ha de ser l'orientació de la formació, que es començarà a concretar a final d'aquest mes. Aquest procés s'ha batejat com a Torn obert, i ha inclòs tant enquestes com sessions de debat intern.

Ahir, representants de la formació a la comarca en van apuntar alguns dels resultats que s'han obtingut després de trobades amb més de 500 militants i simpatitzants, el gros dels quals se situava en una franja d'edat entre els 35 i els 50 anys. Per exemple, destaca que el 70% de les bases consultades es considera només catalana (3 punts més que en les enquestes fetes a tot Catalunya); i que el 43% se situa políticament al centre.

A l'enquesta no es feia cap pregunta sobre el gir independentista que ha pres el partit, "perquè aquesta es considera una etapa ja interioritzada, superada", segons explicaven ahir el coordinador del procés de torns oberts al Bages, Xavier Serramalera, i el coordinador de continguts de la Federació de la Catalunya Central, Ferran Fernández. Sí que es formulaven preguntes, per exemple, sobre com hauria de ser una futura Catalunya independent. Per exemple, el 81% considera que no hauria de tenir exèrcit propi, tot i que una part sí que convindria que caldria formar part d'un de supraestatal. En l'àmbit de l'habitatge el 71% dels enquestats és favorable que la dació en pagament sigui total (que l'entrega del pis deslliuri de tota la càrrega hipotecària).

Dels resultats també es desprèn que el 80% de les bases convergents consultades al Bages és favorable a l'adopció sigui quina sigui l'orientació sexual de les parelles; i gairebé 9 de cada 10 aplaudirien la legalització de la prostitució. El 81% creu que en el model educatiu ha de prevaler la coexistència entre l'escola de titularitat pública i la concertada amb fons públics.

En un àmbit més polític i d'organització de partit, la militància del Bages creu que cal acotar els mandats a dues legislatures (el 78%); no es considera indispensable que hi hagi una separació entre càrrecs de partit i càrrecs institucionals; i s'aposta lleugerament més per un finançament dels partits que sigui només públic.