En el dilema entre la guerra i la taverna, hi ha qui s'aixeca de la taula per tastar l'aventura i qui porta tant de mam al pap que persisteix rere l'ampolla tot i que a casa l'espera una dona emprenyada amb un espolsador de matalassos a la mà i mitja dotzena de boques per alimentar. El 16 de novembre del 1848, Avinyó va fer mèrits per sortir a The Times després que un destacament de soldats carlins parés els peus a les tropes lleials a la reina Isabel II en el marc de la segona guerra Carlina. Una gesta que va recollir la premsa internacional i que la localitat de la vall de la Gavarresa va commemorar ahir per cinquè any consecutiu amb la celebració de la Fira dels Matiners, que va omplir el nucli històric del poble de recreacions com la del treballador de la fàbrica dels Panyos que es va alçar de la partida de cartes per anar a lluitar contra el poder. Ni una pluja fina i persistent ni el pols del Barça pel títol de lliga van frenar la capacitat de convocatòria d'una festa amanida amb música, teatre i gastronomia per a tots els públics.

L'escena relatada a l'inici d'aquest article és una de les nombroses que, al llarg del dia, es van representar en diferents espais del centre d'Avinyó. Un centenar d'actors van donar vida a les recreacions amb l'ajuda inestimable d'una xifra similar de persones que contribueixen a l'èxit col·lectiu en múltiples tasques de suport.

Les previsions meteorològiques no eren gaire optimistes, però la jornada va transcórrer sense grans xàfecs i molta més gent de l'esperada va contribuir en la condició d'espectadora al feliç desenvolupament de la fira. Un públic nombrós va fer presagiar a primera hora que, si les coses no es torçaven, els Matiners tornarien a tenir força acceptació. I així va ser al llarg del dia, fins i tot a l'hora del Barça-Espanyol. "El plat fort, la representació de la batalla final entre carlins i isabelins, no es desenvolupava fins a les set de la tarda, quan el partit ja havia acabat", van apuntar des de l'organització al final del dia.

L'eix de la festa són les escenificacions teatrals de la pugna entre els dos bàndols i els quadres sobre la vida quotidiana, com l'hort del molí amb les dones que renten la roba i les nenes que acudeixen a l'escola de les monges per aprendre les taules de multiplicar. Però enguany hi havia una novetat destacada en forma de maqueta de 1.70 m d'alçada de la Torre dels Soldats, creada per Felip Aguilar. La rèplica d'aquest element patrimo-nial s'ubica al centre d'interpretació Espai Matiners i reprodueix una construcció arquitectònica ubicada als afores d'Avinyó que els isabelins van usar per a la seva xarxa de telegrafia òptica en el transcurs de les carlinades.

Un altre punt d'interès va ser la participació de quatre Mossos d'Esquadra que pertanyen al grup de recreació històrica del cos en la desfilada de l'èxercit isabelí. Tal com van explicar des de l'organització, fa tres anys es van posar en contacte amb l'Ajuntament mostrant interès prendre part en la fira. "El primer cop en van venir dos, en l'edició anterior tres i avui quatre", van afegir. Amb el vestuari d'època que conserven, doten la pomposa i imposant escena de més vistositat.

Els Matiners han complert mitja dècada de vida havent consolidat la seva proposta en el calendari de fires de la Catalunya Central. L'aposta per la teatralització històrica i el mercat de parades de productes gastronòmics, principalment, són el camí que ha permès agafar volada i, alhora, la via en què cal incidir per continuar proporcionant a la cita el ressò entre el públic que ja ha aconseguit.