L'arxiu municipal de Navàs ha rebut els fons documentals de dos antics mestres que van deixar una profunda empremta educativa a la població: Jaume Soler i Daniel i Anna Soler i Daniel. Es tracta de dos reconeguts mestres que al seu moment, especialment durant la Segona República, aplicaren mètodes innovadors en matèria d´ensenyament. Per aquest motiu tenen un gran interès per al municipi i per a l´ensenyament al conjunt del país.

L´Ajuntament de Navàs va signar la donació dels fons a l´arxiu per part de Justa, Elisa i Pilar Soler i Reverté, filles i nebodes, respectivament, de Jaume i Anna Soler i Daniel.

Jaume Soler Daniel fou el director de l'escola del Patronat Sant Jordi. Aquesta escola va obrir el curs 1930-1931. Era una escola masculina de primera ensenyança, però als adults se´ls feia classes especials i de preparació de batxillerat, i el professor auxiliar feia també classes de música. Utilitzaren mètodes pedagògics avançats al seu moment, ensenyant a partir de l'observació i experimentació dels alumnes, procurant la seva participació activa en l'aprenentatge. L'escola era equipada amb abundant material pedagògic i una nodrida biblioteca. Feien visites a empreses, tan del poble com de fora, i sortides de descoberta de l'entorn i del país. Organitzaven colònies; impartien assignatures com gimnàstica, francès, mecanografia, gramàtica i ortografia catalanes, comerç, solfeig o piano.

El 1934 es va organitzar un camp d'experimentació agrícola, en el qual els alumnes cultivaren en unes eres. El curs 1934-1935 elaboraren 6 números d'una revista «El Noi Català» que editaven i imprimien a l'escola i feien també activitats extraescolars. El fons Jaume Soler Daniel inclou molta documentació relacionada tant amb la gestió de totes les activitats d'aquesta època com publicacions de caire docent, i un interessant recull de premsa relacionat amb accions portades a terme en relació al descrit i, més interessant encara, un gran àlbum fotogràfic inèdit que recull gràficament tota aquesta acció en ensenyament. També inclou altres fotografies de la vida del Navàs de l´època captades per ell mateix.

Anna Soler Daniel, tieta de les donants, exercí de mestra a Navàs a la mateixa època però en l'àmbit femení, tot i que es conserva documentació de tota la seva trajectòria com a docent, que inicia el 1907 a Gósol. Oposità a Navàs el 1926, quan passà a ser-ne mestra titular fins a la seva jubilació el 1954. L'institut de Navàs, inaugurat el 1981 portava el seu nom, s´anomenava Institut Municipal de Batxillerat Anna Soler i Daniel, ja que una part dels professors els pagava l'ajuntament. La mestra també s'implicà en l´organització de colònies escolars, i fou durant anys, la directora de les escoles nacionals de Navàs. D'aquest fons destaca la mutualitat d'estalvi que impulsà entre les seves alumnes.

A banda de la documentació de caràcter professional, els dos fons conserven també correspondència personal, algun plec de postals, documentació de generacions anteriors i alguns àlbums personals.