Que els ajuntaments s'han hagut d'estrènyer el cinturó i que ja no poden tibar de crèdit bancari per finançar els seus projectes amb l'alegria d'anys enrere, ho posen de manifest les darreres xifres oficials de l'anomenat deute viu municipal. Són dades per municipis que ha fet públiques el ministeri d'Economia i Hisenda i que detallen quin era, el 31 de desembre del 2015, el deute financer dels consistoris.

D'entrada, una primera xifra global que pot semblar que contradiu la primera afirmació: els més de 150 ajuntaments de les nostres comarques sumaven en tancar el darrer any un deute viu global de més de 286 milions d'euros. Tot seguit, però, el matís que corrobora l'afirmació: aquesta xifra suposa que en el lapse de cinc exercicis (respecte de les del 2011) aquest endeutament financer s'ha reduït el 13%, de més de 42 milions d'euros.

Entrant en el detall, un dels aspectes més rellevants pel que fa als consistoris de casa nostra és que els tres que presenten un deute viu per capita més elevat lideren també el rànquing català. Es tracta de tres poblacions per sota dels 250 habitants: Aguilar de Segarra (Bages), Capolat (Berguedà) i Pujalt (Anoia). De fet, les tres ocupen aquestes posicions capdavanteres del rànquing des de fa més de cinc anys per diferents operacions que tenen la seva argumentació, però que amb la referència poblacional s'accentuen pel fet de ser municipis amb un nombre molt baix d'empadronats. En el cas d'Aguilar de Segarra fins i tot és en la vuitena posició a escala estatal.

Ara bé, s'ha de tenir molt present que, en xifres absolutes, les capitals de les comarques d'aquesta demarcació -Manresa, Berga, Igualada, Moià, Solsona, Puigcerdà i la Seu d'Urgell- sumen gairebé dos terços de l'endeutament total: més de 175 milions d'euros. Per si sola, la capital del Bages ja suposa, amb els seus 80 milions d'euros de deute viu, més d'una quarta part d'aquest total dels més de 150 municipis que engloba l'àrea de Regió7. Gairebé duplica el segon Ajuntament amb una xifra absoluta més alta, que és Igualada, amb 43,6 milions. De les capitals destaca Moià, ja que els prop de 13 milions d'euros de deute viu el situen en cinquena posició d'aquest rànquing territorial per capita.

Plaques solars i un local social

L'Ajuntament d'Aguilar de Segarra lidera des de fa vuit anys el rànquing català de deute financer i fins i tot va arribar a ser el segon més endeutat de tot l'Estat en el tancament del 2012. Una circumstància amb una justificació molt concreta, que aquest diari ja ha explicat en anteriors ocasions.

El motiu d'aquest endeutament en una població de 247 habitants és el crèdit de 2,2 milions que el consistori va demanar el 2008 per construir un camp fotovoltaic de 48 plaques solars, i que s'ha d'anar retornant amb previsió d'amortitzar-lo ara ja en menys d'una dècada. Com que es tracta d'un parc municipal, el consistori no interpreta la xifra com un deute sinó com una inversió que es va finançant ella mateixa, tenint en compte que genera uns ingressos per a l'Ajuntament d'entre 500.000 i 600.000 euros bruts anuals de mitjana. Amb aquests diners es fa el manteniment de la instal·lació, es va retornant el deute, i encara queden beneficis, que seran totals un cop amortitzada la inversió.

En el cas de Pujalt, el seu alcalde, Antoni de Solà, atribueix la situació a la construcció d'una sala polivalent. Aquest municipi (que no arriba als 200 habitants) no en tenia, però De Solà creu que era necessària. "Ara, els veïns tenen un local per a les seves activitats, amb escenari, sales per als joves", explica De Solà, i aquí és on es poden fer recepcions als grups que visiten el poble per veure el Memorial de la Guerra Civil. L'alcalde assegura que no està preocupat amb els comptes. "Tenim ingressos importants que vénen del parc eòlic i del nou abocador industrial, i amb aquests ingressos podem fer front al deute i anar-lo pagant", afirma.

La sala polivalent té un cost d'un 600.000 euros, però tot i que té un importantíssim nivell de subvenció a través de fons Feder, ajuts dels PUOSC i de la Diputació de Barcelona (pràcticament del 100%), l'Ajuntament "ha hagut de fer un crèdit pont per avançar els diners". El pressupost de l'Ajuntament de Pujalt és de 900.000 euros. L'índex global d'endeutament del municipi, a l'entorn del 130%, està molt per sobre del 75% que aconsella l'Estat.