Una quarantena de persones van participar en una caminada guiada pel Geoparc de la Catalunya Central en el marc del Geolodia 2016, una iniciativa d´àmbit estatal que té per objectiu fer divulgació de la geologia entre la població. El recorregut, d´aproximadament 10 quilòmetres, es va desenvolupar pels termes d´Artés i Calders per observar les restes geològiques del que va ser l´antic mar de la Catalunya Central.

Al llarg de l´itinerari es van fer diferents parades per veure alguns dels elements del patrimoni geològic i miner del Geoparc, que permeten entendre el paisatge i la història geològica del territori, i com l´ésser humà ha tret profit dels diferents tipus de roca. D´aquesta manera, els participants van poder observar les margues i les calcàries marines formades quan el mar era present en aquesta zona de la Catalunya Central i els forns de calç que coïen aquestes calcàries per obtenir la calç viva que després tenia múltiples usos (blanquejant, desinfectant, construcció, etc.).

La ruta va continuar identificant en el paisatge les roques que van caracteritzar el capítol final de la vida d´aquell mar, el seu assecament: els guixos i les sals. Els guixos, presents a la riera de Malrubí (vista des d´Artés) van ser explotats en guixeres per coure´ls i fer-ne pols per ser utilitzat posteriorment. Finalment, una vista general va permetre explicar també les roques de la Formació d´Artés, formades amb posterioritat a l´assecament del mar i molt visibles a gran part del Geoparc pel seu color vermellós característic.