L'Ajuntament de Sallent sol·licitarà al ministeri d'Hisenda una nova revisió del cadastre "per ajustar-lo a la realitat actual". L'última es va fer el 2004, però amb una crisi econòmica entremig "que ens ha deixat uns valors del tot sobredimensionats, i que ara ens cal actualitzar", explica l'alcalde, David Saldoni.

Sallent ja va demanar sense èxit en el mandat anterior una revisió del cadastre, i ara ho tornarà a intentar considerant que hi podria haver més opcions després que ja fa 12 anys que no s'actualitzen aquests valors. D'entrada, "dotze anys des de l'última revisió no hauria de ser un temps excessiu, però tenint en compte el context de crisi econòmica que hem viscut en aquest període, creiem que ens cal fer-la", diu Saldoni.

La proposta es va portar a aprovació al ple municipal d'ahir a la nit, amb previsió d'obtenir un ampli suport. Des d'ERC, principal grup a l'oposició, també es defensa la necessitat d'una nova revisió, tenint en compte que "més de la meitat d'edificacions i solars del municipi supera la mitjana del valor del mercat", apuntava ahir la seva portaveu, Pilar Sala. Ho atribueix "a l'elevada valoració que es va donar el 2004, en un moment previ a la crisi en què tant el sòl com els edificis eren molt més cars".

Menys coeficient

A banda de demanar una revisió del cadastre, "que no sabem si ens admetran, ni quan es farà", l'Ajuntament també preveu aplicar en el proper exercici un coeficient reductor sobre el valor de les finques, que pot comportar un lleuger abaratiment del rebut de l'IBI.

L'Ajuntament ja va prendre aquesta mesura el 2015, i ara es tractaria de "prorrogar-la" un any més, "que és el termini màxim que permet la Llei General de Pressupostos", diu Saldoni, i això és el que es demanarà. Com l'any passat, s'aplicaria un coeficient reductor de 0,92 en els valors cadastrals. "Això vol dir que si una finca val 100.000, el valor que es tindrà en compte serà de 92.000", per bé que l'import final de cada rebut de l'IBI dependrà del tipus impositiu que es decideixi aplicar en les ordenances municipals que s'aprovaran a final d'any "i que tenim la intenció d'anar rebaixant", afegeix l'alcalde.