Sant Vicenç dirà l'últim adéu aquest matí a Martí Muns i Grau, que va ser alcalde del municipi en dos mandats i que va deixar el càrrec el 1995. Muns ha mort a l'edat de 84 anys, i el funeral tindrà lloc avui, a les 10, a l'església parroquial.

Persona sorgida del món sindicalista, Muns va estar directament compromès amb la política municipal santvicentina durant 16 anys, des del principi de la democràcia. Va ser cap de llista del PSC en els comicis del 1979, el 1983, el 1987 i el 1991, i, com a tal, va ser un dels 13 regidors del primer Ajuntament democràtic, del qual va quedar a l'oposició.

L'alcaldia no li va arribar fins al tercer dels seus intents (el 1987), càrrec que va acabar ostentant durant set anys en dos mandats consecutius, però en cap dels dos, de manera completa. I és que a Martí Muns li va tocar viure una etapa molt convulsa de la política local santvicentina. Després de les eleccions del 1987, va ser proclamat alcalde gràcies a un pacte amb un partit independent. Però el trencament intern d'aquesta formació i una posterior moció de censura el van apartar del càrrec i el van tornar a l'oposició. També a l'oposició va començar el mandat sorgit de les eleccions del 1991, però va tornar a l'alcaldia el gener del 1992 amb un pacte entre el seu partit i els independents GAS, després que aquests donessin per acabada una primera aliança que havia donat forma a un govern amb CiU durant tres mesos.

Va esgotar el seu segon mandat, que va finalitzar el 1995, i el març d'aquell any va passar el relleu com a cap de llista socialista per a les següents eleccions a Joan Montsech, que va ser alcalde durant les dues legislatures posteriors i part de la tercera.

El gener del 1995, Martí Muns va anunciar que no tornaria a optar a la reelecció, i en les paraules que aquell dia en va recollir aquest diari es resumia el que havia estat la seva etapa. "Setze anys de lluita política i de gestions a escala municipal desgasten molt, i aquest és un Ajuntament, si no perillós, sí especialment problemàtic. No hi ha cap consistori que tingui una vida tranquil·la, però alguns gaudeixen d'una certa estabilitat. El de Sant Vicenç ha tingut contínues tensions i una gran fragmentació que no ho ha posat gens fàcil", va manifestar en aquell moment.

Martí Muns també va tenir una alcaldia difícil urbanísticament, ja que va ser un període en què es van haver de destinar gran part dels recursos públics a urbanitzar els nombrosos vials que estaven per asfaltar. En el moment de deixar el càrrec, s'havien encarrilat projectes com ara el de l'institut i la residència d'avis, que es van materialitzar en els anys posteriors.