La delicada relació que últimament mantenen els ajuntaments de Manresa i Sant Fruitós de Bages suma un nou episodi de tibantor. L'alcalde fruitosenc, Joan Carles Batanés, reclama una reunió entre tècnics dels dos municipis per debatre sobre el POUM que està tramitant l'Ajuntament de Manresa i que està en la fase prèvia a l'aprovació provisional. Diu que és el quart intent de sol·licitud després dels tres fracassos anteriors, i aquesta vegada l'ha feta amb una instància dirigida a l'alcalde, Valentí Junyent, demanant "que hi intercedeixi".

Aquest nou retret arriba en plena pugna entre els dos ajuntaments per la proposta del Portal de l'Agulla, i després que el govern fruitosenc reclamés fa uns dies la nul·litat de l'acord de ple que permet ampliar els usos del Parc Tecnològic de Manresa per considerar-lo "mancat de legalitat" (vegeu Regió7 del 30 d'abril). Ara, en aquest nou front, Batanés sosté que, "com a municipis veïns i amb qui compartim 6,5 quilòmetres de terme, també ens interessa" el POUM de Manresa, i per això defensa com a mínim una trobada per tractar qüestions que puguin afectar les competències de l'Ajuntament de Sant Fruitós.

La junta de govern d'aquest consistori (Gent fent Poble i PSC), va acordar el 3 de juliol passat formular al·legacions a l'aprovació inicial del POUM de Manresa, que es van fer arribar a l'Ajuntament el dia 31 d'aquell mateix mes. En la mateixa proposta d'acord, se sol·licitava a aquell Ajuntament de Manresa l'establiment d'una línia de negociació amb la participació de responsables polítics i tècnics de les dues corporacions en relació amb la revisió del planejament general, que no va ser contestada.

Davant d'aquesta manca de resposta, i segons explica Batanés, fa unes setmanes que es va tornar a demanar la reunió de forma verbal, "però ha estat concertada un parell de vegades i, finalment, s'ha anul·lat", i per això s'ha decidit insistir per la via d'una instància. De moment, no ha estat contestada.

"És normal entre veïns"

Batanés no entén que, "després de quatre anys de tràmits", des de l'Ajuntament de Manresa no s'hagi convidat mai el de Sant Fruitós per informar del POUM, però considera "especialment greu" que es donin allargues a aquesta trobada després d'haver-la demanat diverses vegades.

"Enlloc no està escrit que n'hi hagi d'haver", diu Batanés, "però el més normal entre municipis veïns és convocar els tècnics dels altres ajuntaments abans de dur a terme l'aprovació inicial del POUM, com a mínim, per donar explicacions, tal com ens va passar quan el tramitava l'Ajuntament de Santpedor".

Si es mantenen aquestes converses prèvies, "fins i tot pot ser que no faci falta arribar a fer al·legacions", com diu que podria haver passat en aquest cas si tècnics de Manresa i Sant Fruitós s'haguessin trobat abans de l'aprovació inicial. I és que, en aquest sentit, Batanés assegura que les al·legacions presentades al POUM de Manresa per part de Sant Fruitós "no són substancials, sinó més aviat qüestions d'aclariment".