El Patronat de la Muntanya de Montserrat, amb el vist i plau del Grup de Treball de Seguretat a la Muntanya, va reobrir al públic a finals del passat mes d´abril, la via ferrada de "les Dames" un cop finalitzats els treballs de rehabilitació, els quals parteixen de tot un seguit d´accions impulsades pel grup de treball que s´estan duent a terme des de fa més de dos anys amb l´objectiu de millorar la seguretat en les activitats esportives i de lleure que es practiquen al massís.

Els treballs de rehabilitació de la via ferrada han estat realitzats per l´empresa "Guies de Muntanya de Montserrat", després de la inspecció de validació de l´equipament i de l´estat de les instal·lacions, així com de l´informe realitzat pel Grup d´Actuacions Especials (GRAE) dels Bombers de la Generalitat. Per poder dur a terme aquests treballs, el recorregut ha estat tancat al públic durant diversos mesos.

Per altra banda, els propers dies s´instal·laran dos pannells informatius a la via ferrada "Les Dames", en els quals s´informa que la via és d´alta dificultat, amb compromís, exposició i físicament exigent i que requereix un equipament adequat.

La via ferrada de "les Dames", amb un desnivell de 300 metres, està equipada per realitzar-la en sentit ascendent, i està situada a la canal de l´Artiga Baixa, al municipi de Collbató. Està equipada amb cadenes, graons, cable de vida i reunions per a rapelar.

El grup de treball de seguretat a la Muntanya de Montserrat

El grup de treball està format per representants del Patronat de la Muntanya de Montserrat, de la Federació d´Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), dels Bombers de la Generalitat, així com també pels Mossos d´Esquadra, els Agents Rurals, la Direcció General de Protecció Civil i la Creu Roja.

Al llarg d´aquest tres anys el grup de treball del Programa de Seguretat de la Muntanya de Montserrat ha dut a terme altres accions com han estat la intervenció a la canal del Joc de l´Oca, un altre recorregut d´aventura amb un alt nombre de practicants, o a la via ferrada de "la Teresina", on es van fer tasques de revisió i sanejament. També s´hi han fet diverses accions de divulgació dels consells de seguretat.

Els Bombers de la Generalitat recorden els consells de seguretat

Davant d´un cap de setmana llarg, com aquest, els Bombers de la Generalitat volen recordar els consells bàsics de seguretat en la pràctica d´activitats d´esports i lleure al medi natural, que podeu consultar al web www.interior.gencat.cat/seguretatalamuntanya

Concretament, si teniu pensat fer una via ferrada, tingueu en compte aquests consells de seguretats de la Direcció General de Prevenció, Extinció d´Incendis i Salvaments, especialment ara, quan el desglaç i les pluges caigudes els darrers dies han augmentat el cabal de rius i barrancs.

Realitzeu l'activitat amb guia o amb gent experimentada.

Informeu-vos de les condicions meteorològiques i de la possible evolució del temps. Planifiqueu l´activitat i tingueu molt en compte la possible durada.

Cal que porteu l´equipament i material recomanat i adequat a l´activitat: casc, arnès i kit d´ancoratge amb dissipador per a vies ferrades, i "Baga de descans".

Cal anar sempre assegurats al cable de vida.

Mai NO pot haver dues persones assegurades en un mateix segment del cable de vida.

Utilitzeu la corda per assegurar els passos tècnicament complicats.

Tingueu molta precaució amb la caiguda de pedres i dugueu el casc sempre posat.

En cas d´accident truqueu al telèfon únic d´emergències 112 i mantingueu la calma.