Sallent vol que la Generalitat impulsi la instal·lació al municipi d'una planta per eliminar la sal com les que es preveuen a Súria. Tots els grups amb representació a l'Ajuntament defensen aquesta opció i, alhora, s'oposen frontalment a la possibilitat de crear una nova muntanya de sal per poder-hi abocar durant el període transitori que comprèn la clausura del Cogulló, el juny del 2017, i el tancament definitiu de l'activitat a les mines de Sallent, previst per al 2020.

Sobre aquesta qüestió, tant govern (CiU i PSC) com oposició (ERC i CUP) s'han mostrat ferms a defensar els interessos del municipi poc abans que la Generalitat faci l'aprovació inicial del Pla Director Urbanístic de Mineria al Bages (PDU), prevista per al juliol. Aquest pla, del qual la Generalitat ja va explicar un avançament (vegeu Regió7 del 24 de març), preveu la construcció de plantes de tractament de la sal a Súria, però no a Sallent, per bé que tots els grups la reivindiquen.

L'alcalde, David Saldoni, considera que és "la millor opció per garantir la progressiva eliminació del runam salí" i, per altra banda, afegeix la necessitat d'estudiar el buidatge i el sanejament del subsòl de la Botjosa i les basses, i implementar-hi una zona industrial, en contra del que aconsella el PDU.

Els dos grups de l'oposició també defensen la necessitat d'aquesta planta de sal vacuum. "Ajudaria a buidar la muntanya i a més a més crearia llocs de treball", apuntava ahir la portaveu d'ERC, Pilar Sala, que no entén "com és que es plantegen plantes a Súria i cap a Sallent, que és on tenim el Cogulló". Per part de la CUP, Albert Junyent, es manté en la mateixa línia, considerant que seria "un procés lent, però una bona manera d'anar rebaixant la dimensió dels runams", tenint en compte que "calen mesures pensant a llarg termini i més enllà del 2020, amb tantes plantes com faci falta mentre es garanteixi que els residus es gestionaran bé i que el runam desapareixerà completament".

No rotund al tercer dipòsit

A banda de reivindicar una planta de tractament de sal, govern i oposició de Sallent també coincideixen a rebutjar frontalment la possibilitat de crear una tercera muntanya de sal per poder-hi abocar el residu que es generi entre el juny del 2017 i l'aturada definitiva de l'activitat a la mina de Sallent, el 2020.

És una opció entre onze que inclou el PDU, però cap dels grups polítics no en vol ni sentir a parlar, i es reclama a la Generalitat que opti per una alternativa que no acumuli més residu. Junyent assegura que aquesta opció "pren força", per bé que no s'ha parlat d'ubicacions. "No sé quina de les altres propostes podria ser la millor, però no pot ser cap que comporti més runam". ERC tampoc voldria "de cap manera" una tercera muntanya a Sallent, i des de l'equip de govern, que també s'hi oposa, considera la possibilitat d'estudiar el procés de backfilling (que consisteix a reintroduir el material a la mina), així com la dissolució que sigui possible amb l'actual col·lector. Altres alternatives són el transport a d'altres destinacions.