La biòloga bagenca Núria López-Bigas (nascuda a Monistrol de Montserrat) ha estat premiada amb el Premi Fundació Banc Sabadell a la Investigació Biomèdica, dotat amb 50.000 euros, el que permetrà al seu equip avançar en la seva contribució al desenvolupament de nous mètodes bioinformàtics per a l'estudi del genoma del càncer.

El treball de López-Bigas ha estat escollit entre un total de 53 candidatures. Actualment treballa com a professora en la Fundació ICREA de la Universitat Pompeu Fabra, on té el seu propi laboratori. La investigació de l'equip que lidera permet la classificació dels malalts de càncer d'acord amb les mutacions que porten els seus tumors i, d'aquesta manera, avançar en la implantació de les teràpies individualitzades més adequades per a cada pacient. El treball que porten a terme, en col·laboració amb els principals consorcis internacionals, ha analitzat el genoma de milers de tumors per crear un catàleg dels gens que són directament responsables dels càncers més prevalents a la població amb l'objectiu de desenvolupar noves teràpies dirigides a les característiques de cada tumor.

"La investigació de bioinformàtica utilitza tècniques de seqüenciació de genoma de tumors, que són cèl·lules que proliferen de forma descontrolada a causa d'una mutació. La seqüenciació permet trobar milers de mutacions i, mitjançant algoritmes bioinformàtics, distingim quines d'elles estan implicades als tumors", explicava Núria López-Bigas després que es fes públic el premi.

López-Bigas afirmava que el premi és un "reconeixement social" que comporta una responsabilitat, i ha considerat que és una oportunitat per acostar la ciència a la societat "posant nom i cara" als que s'hi dediquen. "La societat ha de participar en la ciència", afirmava la guardonada, qui ha assenyalat que amb diverses iniciatives "demostren que la gent té interès a invertir en ciència si els la sabem explicar".

El passat mes d'abril la prestigiosa revista científica Nature va publicar les conclusions d'un estudi de l'equip de recerca recerca que encapçala Núria López-Bigas que determinava l'origen de l'acumulació de mutacions genètiques que es produeixen en certs tipus de càncer, el que dificulta els mecanismes de reparació de l'ADN. Un camí que ha d'obrir vies per entendre millor l'origen genètic d'aquestes malalties -en aquest cas, sobretot dels càncers de pell i de pulmó- i, en conseqüència, poder desenvolupar eines més concretes per combatre-les.