El projecte d´una empresa que comercialitza una taula de llum que permet fer patrons per serigrafiar tot tipus de roba, un altre de disseny de memòries USB personalitzades i de luxe, i un tercer que ven en línia productes d´alta qualitat per a la cura de barbes i bigotis, són algunes de les iniciatives empresarials innovadores que alumnes d´arreu de la Catalunya Central han presentat enguany a la quarta edició de la Fira del Jove Emprenedor de Cardona.

Aquesta vegada el certamen ha comptat amb la participació de més de 160 alumnes de 9 centres educatius, que han presentat fins a 35 projectes d'empresa i negoci, i el moment més festiu es va viure diumenge a la plaça i al passeig de la Fira, on els nois i noies van promocionar durant tot el matí les seves idees en parades protegides del sol per una gran carpa blanca. Mentrestant, els quinze grups finalistes de la fira van defensar els seus projectes a la sala de plens de la vila en una sessió de pitching (terme anglès que significa aproximadament exposició concisa d'una idea utilitzant recursos verbals i visuals).

El jurat del concurs, que va fer preguntes a tots els grups finalistes, va decidir premiar els projectes següents: en la categoria Before, per a alumnes de 3r i 4t d´ESO, va guanyar Smag, un grup de cinc nois i noies de l´escola Vedruna Carme de Cardona que han dissenyat una bateria que es carrega només amb el moviment del cos mentre es camina amb una motxilla penjada a l´esquena.

Pel que fa a la categoria After, que es lliura al millor projecte impulsat per estudiants de 1r de batxillerat i i cursos formatius de grau mitjà, els guanyadors van ser Companys Especials, de l´escola Montserrat de Sant Vicenç de Castellet. Aquests estudiants van presentar una iniciativa que té com a finalitat ajudar persones en situació de dependència mitjançant la interacció amb mascotes procedents de protectores d´animals i l´acompanyament d´un tècnic especialista.

Finalment, el guardó Youth, adreçat a alumnes de cursos formatius de grau superior, va ser entregat a Bgromming, un grup de la mateixa escola Montserrat que ha creat una pàgina web on venen productes de cosmètica per a barbuts presumits i fan recomanacions sobre com mantenir en bon estat i fer lluir el bigoti.