Sant Vicenç recupera l'antiga tradició dels esquellots com a plat fort de la Fira del Vapor

La recreació de les cercaviles que es feien per ridiculitzar els vidus que es tornaven a casar protagonitzarà la primera jornada

30.05.2016 | 07:21
La Fira del Vapor de Sant Vicenç es farà els dies 4 i 5 de juny
La Fira del Vapor de Sant Vicenç es farà els dies 4 i 5 de juny

Sant Vicenç de Castellet donarà enguany un gir a la Fira del Vapor, que concentrarà les principals activitats en un sol dia, el diumenge, i ha preparat per al dissabte un espectacle basat en la tradició dels esquellots, que es feia per ridiculitzar els nuvis vidus. En aquesta ocasió, el certamen, que el cap de setmana del 4 i 5 de juny celebrarà la vuitena edició, se centrarà en els aspectes lúdics i festius de final del XIX i principi del XX i, per aquest motiu, ha canviat la seva imatge, que protagonitza la primera orquestrina que hi va haver al municipi.

La principal novetat de l'edició d'enguany, doncs, arribarà el dissabte al vespre amb l'adaptació d'una obra de teatre original que es basa en els esquellots, una tradició popular amb la qual els veïns del municipi, proveïts d'olles, cassoles i esquelles, feien soroll per ridiculitzar els vidus que es tornaven a casar. Dirigit pel santvicentí Joan Maria Segura, el muntatge satíric tindrà la implicació de nombroses entitats del poble i música creada per a l'ocasió pel compositor i músic bagenc Miquel Coll.

La regidora de Cultura, Sílvia Vila, defineix l'esquellotada com "el plat fort de la fira" i una de les principals apostes, que disposarà d'un attrezzo i vestuari "espectaculars". Segons Vila, la idea és que aquest acte es potenciï i tingui una "identitat pròpia" dins del certamen. La cercavila popular, que començarà a 2/4 de 9 del vespre, acabarà el seu recorregut a la plaça Clavé amb una petita representació i, tot seguit, també com a novetat, hi haurà els Tastets del Vapor, un ressopó que anirà acompanyat de música de taverna. La vetllada es completarà amb un ball d'envelat amb la Cobla Mediterrània.

La fira, que haurà començat el dissabte a la tarda, tindrà la jornada central el diumenge i mantindrà l'espai habitual per a les representacions i el mercat de productes alimentaris i artesanals que transcorre entre les places de l'Ajuntament, Farmacèutics Gelabert i Clavé i els carrers Gran, Prim i Maria Gimferrer.

Durant tot el dia, hi haurà concursos, exposicions, tallers de danses tradicionals, cercaviles i representacions teatrals inspirades en la vida de principi del segle XX amb l'arribada del ferrocarril i la industrialització, quan el municipi bagenc va viure un període de creixement i progrés.

L'hora del vermut, les bugaderes i el sereno protagonitzaran algunes de les escenificacions que es podran veure al llarg de tota la jornada, on no faltaran les tradicionals fotografies de família a la plaça de l'Ajuntament. Aquest any, la festa es tancarà amb un espectacle de circ "molt típic de l'època que es recrea", apunta Vila.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Bages

L´Ajuntament d´Artés acorda donar impuls a una associació funerària

El compromís és incentivar que es creï una entitat, però amb la gestió desvinculada del consistori

Artés aprova demanar als alcaldes un estudi per a un servei funerari comarcal

La proposta la va presentar el grup de la CUP i va tenir el suport de tots els regidors del ple...

Sant Vicenç torna a posar en marxa la figura de l´agent cívic

L'objectiu és incidir en la millora de la recollida selectiva de deixalles

La Farinera de Sant Vicenç reclama accions a la riera de Castellet previstes fa 15 anys

La Farinera de Sant Vicenç reclama accions a la riera de Castellet previstes fa 15 anys

Després del greu aiguat del juny del 2000 l'ACA va redactar un projecte del qual només ha fet una...

Enllaços recomanats: Premis cinema