Sant Joan de Vilatorrada inicia aquest dijous els actes de la Setmana del Medi Ambient amb els conflictes ambientals com a fil conductor. Els conflictes a nivell local i regional seran la temàtica de la xerrada «Pensa global, actual local», que tindrà lloc a la Sala d´actes del CIO Cal Gallifa el divendres a les 7 de la tarda. La salinització de la conca del Cardener i el Llobregat, com a conflicte local, i els macroprojectes hidroelèctrics a Honduras, amb el cas de l´assassinat de l´activista Berta Isabel Càceres, com a exemple regional internacional, són els temes que es tractaran de la mà de la Plataforma Montsalat, i la Organització Internacional United Explanations.

Les activitats arrencaran dijous a les 6 de la tarda amb la festa cloenda de l´Hora del Conte al Parc de Cal Gallifa on es representarà la història «La Silva i el rescat del Bosc». El mateix dia s´estrenarà l´exposició de fotografies «Els conflictes ambientals», ubicada a l´edifici de l´Ajuntament. L´activitat Mulla´t els peus proposa netejar el riu Cardener i una passejada amb kayac per als nens i nenes el diumenge a les 10 del matí, amb la sortida davant de Cal Gallifa. Per concloure la setmana, a les 12 del mateix diumenge s´obrirà l´itinerari per la mostra d´hàbitats de la Catalunya Central, un espai de sensibilització dels hàbitats tipus del nostre territori.

El cas de l´activista d´Honduras Berta Isabel Cáceres

Berta Cáceres representant durant més de vint anys del Consell Cívic d´Organitzacions Populars i Indígenes d´Hondures, va ser assassinada la matinada del dijous 3 de febrer d´aquest any 2016. L´activista, a més d´haver estat una fèrria defensora dels drets del moviment camperol i indígena hondureny, ha estat una de les lluitadores socials més importants d´Amèrica Llatina en defensa de la justícia social i ambiental, en particular en la resistència davant els megaprojectes miners i hidroelèctrics. A l´abril de 2015 Berta Càceres va rebre el premi mediambiental Goldman, un dels més prestigiosos del món en temes ambientals.

Segons la ONG Global Witness, més d´un centenar d´activistes ambientals han estat assassinats en aquest país des del 2002. Enguany, Sant Joan de Vilatorrada es fa ressò de com apareixen i es tracten alguns conflictes socials i ambientals que generen els interessos sobre el territori.