Un muntatge basat en la tradició però que evolucionarà en funció dels canvis socials i polítics locals del moment. Amb aquesta idea s'ha concebut l'espectacle satíric Els Esquellots, el plat fort de la Fira del Vapor de Sant Vicenç de Castellet, tal com ja va avançar Regió7, que tindrà lloc aquest cap de setmana.

El muntatge de producció pròpia, dirigit pel santvicentí Joan Maria Segura, es basa en un document inèdit i recrea les cercaviles i escarnis que ridiculitzaven els vidus que es tornaven a casar fent soroll amb cassoles, olles i esquelles. "És una farsa d'època però que ens transporta cap al present en el sentit crític", apunta Segura.

La sàtira santvicentina començarà amb una cercavila, que sortirà de la plaça del Pi, aquest dissabte a 2/4 de 9 del vespre, i acabarà amb la representació d'una obra de teatre, d'uns 50 minuts, a la plaça Clavé. L'espectacle tindrà la participació dels actors del grup de teatre Cul-i-Seu i de nombrosos personatges històrics, un total de 9, que aniran apareixent al llarg de la cercavila fins a arribar a la plaça Clavé. Tot i que les esquellotades estaven molt arrelades en diferents municipis fins a principi del segle XX, a Sant Vicenç, segons queda documentat, hi havia la singularitat que s'acompanyava d'una petita representació teatral al carrer per mitjà de la Societat Coral l'Estrella.

Els Esquellots és una farsa de carrer amb dues parts, la cercavila i l'escenificació teatral, que serà "molt visual, amb un tipus d'interpretació inspirat en la Commedia dell'Arte" amb màscares i un vestuari molt colorista, ja que vol "partir d'una tradició per donar volada a un espectacle nou", assegura el director. El text, elaborat en vers, "respira un aire de Pitarra" i "vola cap al present per criticar el moment social actual del municipi", afegeix.

L'acte també tindrà la implicació de l'Associació Cultural de Carreters i Cansaladers, Sempre Dones, l'Esbart Dansaire i el Club d'Hoquei. A més, els organitzadors animen el públic a participar en l'espectacle vestits d'època i amb cassoles. Després de l'escenificació, hi haurà sopar i cançons de taverna.

Diumenge, dia central

Diumenge se celebrarà la jornada central de la vuitena Fira del Vapor, que recrea els anys de transformació al municipi de final del segle XIX i principi del XX. Enguany, el certamen fa un gir de 180 graus amb una aposta molt clara per les escenificacions. Segons la regidora de Cultura, Sílvia Vila, "pretenem ser un referent en recreacions històriques donant més relleu al context històric d'aquella època amb l'oci, la vida quotidiana i les tradicions".

Durant tot el dia, hi haurà una seixantena de parades al carrer, mostra d'oficis tradicionals, una decoració més acurada i es recrearà el vestuari propi de l'època. El públic podrà assistir a una missa en llatí, participar dels concerts i balls de l'època o bé deixar-se endur per les representacions espontànies de teatre al carrer.

Als espectacles s'hi sumarà una ruta turística guiada que resseguirà diferents espais històrics i estratègics de Sant Vicenç. En el marc de la fira, s'inauguraran les plaques dels tres primers carrers del poble, estrenats l'any 1871: Migdia, Castellet i Sobrerroca.