El Departament de Cultura, a través de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural, i l'Ajuntament de Cardona sumen esforços per ampliar la promoció del Castell de Cardona i millorar la seva gestió. Ho faran amb el conveni que s'ha signat aquest matí a l'Ajuntament de Cardona i que regula la futura gestió compartida del conjunt monumental.

Entre les actuacions que preveu l'acord hi ha la gestió compartida dels serveis de venda i reserva d'entrades, que es farà exclusivament des de la plataforma digital de l'Ajuntament de Cardona, així com la gestió de totes les visites guiades per part de l'Ajuntament, a través de la Fundació Cardona Històrica.

L'acord també preveu ampliar horaris d'obertura i ofertes pels visitants. Altres aspectes que s'inclouen en el conveni són la difusió conjunta dels actes que se celebrin al monument; la recerca de futurs patrocinis per a la conservació i promoció del conjunt i la promoció d'actuacions de foment del turisme cultural. El conveni té una vigència de 2 anys i es podrà prorrogar amb l'acord de les dues parts. També s'articularà una comissió de seguiment per vetllar pel correcte funcionament dels acords, que es reunirà com a mínim un cop l'any.

El conveni és el resultat del procés de col·laboració que mantenen ambdues institucions des de l'any 2007 amb l'objectiu de d'adoptar un model de gestió de proximitat que permeti fer una administració més eficient del recursos. La voluntat de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural i de l'Ajuntament de Cardona és consolidar l'augment de visitants assolit l'any 2014, durant la celebració del Tricentenari (1714-2014), i impulsar accions que contribueixin a la preservació i divulgació d'aquest patrimoni monumental.

Durant l'acte de signatura del conveni, s'han anunciat els concerts d'estiu Sons de la Col·legiata, que tindran lloc a la Col·legiata de Sant Vicenç del 24 de juliol al 28 d'agost. El cicle de concerts, sota la direcció artística de Josep Maria Sauret, comptarà amb les actuacions de la Polifònica de Puig-Reig, Andrea Motis & Joan Chamorro & Josep Traver, Arianna Savall i el Quartet Mèlt.

Castell de Cardona

El Castell és una fortalesa d'arquitectura imponent i símbol de la resistència dels catalans durant la Guerra de Successió. Conserva joies arquitectòniques de diferents èpoques: la torre defensiva de la Minyona (segle XI); la Col·legiata de Sant Vicenç, d'estil romànic; restes d'un claustre gòtic, o la capella de Sant Ramon Nonat. En l'actualitat, l'antic palau i el monestir formen part del Parador Turístic. L'element més destacable del conjunt és, però, l'església de Sant Vicenç, construïda al segle X per acollir una comunitat de canonges, sota el patrocini dels senyors de Cardona. La unitat de la seva construcció l'ha convertit en una de les joies del primer romànic català.