Sant Vicenç de Castellet ha donat aquest dissabte el tret de sortida a la Fira del Vapor amb la que estat la gran novetat d'una edició de canvis: una cercavila i un espectacle basat en els esquellots, tradició popular amb la qual antigament els veïns del municipi, proveïts d´olles, cassoles i esquelles, feien soroll per ridiculitzar els vidus que es tornaven a casar.

Centenars de persones, tot i l'amenaça de pluja que finalment no es va materialitzar, han format part del seguici que ha arrencat de la plaça del Pi, i sota el so d'una peça creada i estrenada especialment per a l'esquellotada que ha anat interpretant repetidament la Colla de Grallers de Sant Vicenç i els Ministrers de l'Aixada. Al llarg del seguici han anat apareixent i incorporant-se diferents personatges que han donat vida i argument a l'esquellotada.

La cercavila ha acabat desembocant a la plaça Clavé, per donar pas a un muntatge de producció pròpia, seguint la línia de les esquellotades, que ha recreat els escarnis que ridiculitzaven els vidus tornats a casar fent soroll amb cassoles, olles i esquelles sota la balconada.

L'espectacle, dirigit pel santvicentí Joan Maria Segura, es basa en un document inèdit i recrea les cercaviles. Una escenificació teatral molt visual, amb un tipus d´interpretació inspirat en la Commedia de l´Arte, amb un to profundament satíric i farcit de referències locals i actuals, en que destacava el vestuari molt colorista i les màscares dels protagonistes.

Tot i que les esquellotades estaven molt arrelades en diferents municipis fins a principi del segle XX, a Sant Vicenç, segons queda documentat, hi havia la singularitat que s´acompanyava d´una petita representació teatral al carrer per mitjà de la Societat Coral l´Estrella.

Aquest diumenge se celebrarà la jornada central de la vuitena Fira del Vapor, que recrea els anys de transformació al municipi de final del segle XIX i principi del XX. Enguany, el certamen fa un gir de 180 graus amb una aposta molt clara per les escenificacions. Durant tot el dia, hi haurà una seixantena de parades al carrer, mostra d´oficis tradicionals, una decoració més acurada i es recrearà el vestuari propi de l´època.

El públic podrà assistir a una missa en llatí, participar dels concerts i balls de l´època o bé deixar-se endur per les representacions espontànies de teatre al carrer. Als espectacles s´hi sumarà una ruta turística guiada que resseguirà diferents espais històrics i estratègics de Sant Vicenç. En el marc de la fira, s´inauguraran les plaques dels tres primers carrers del poble, estrenats l´any 1871: Migdia, Castellet i Sobrerroca.