Santpedor recupera les tortugues rescatades al març dels aiguamolls

Els animals autòctons es van treure per la manca d'aigua a l'aqüífer i s'han custodiat en un centre

09.06.2016 | 10:34
Els agents rurals han reintroduït les espècies als aiguamolls
Els agents rurals han reintroduït les espècies als aiguamolls

Els agents rurals i l'Associació de Defensa i Estudi de la Fauna i Flora Autòctones (ADEFFA) han retornat als aiguamolls de la Bòbila de Santpedor les tortugues autòctones (les de rierol) que es van retirar el mes de març passat per la manca d'aigua que hi havia a la zona. Les espècies, que estan protegides, es van traslladar al centre de cria de fauna i educació ambiental Camadoca, a Santa Maria de Merlès, on han estat custodiades fins ara, quan l'aigua dels aiguamolls ja s'ha anat recuperant.

El regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Santpedor, Josep Illa, ha explicat que l'estat de les tortugues "és sanitàriament perfecte". La reintroducció a l'aqüífer es va fer en dos cops: divendres passat es van retornar les femelles, la majoria amb ous per a la posta, i dissabte, els mascles. Cada tortuga s'ha marcat i mesurat, i això permetrà, segons Illa, que "en una propera captura de control puguem saber si han crescut el que els toca".

En aquests moments, els aiguamolls de la Bòbila han recuperat el nivell d'humitat òptim, i les pluges del darrer mes li han permès acumular aigua. Tot i així, amb l'arribada de la calor "és necessari que continuï plovent" per mantenir l'aigua, apunta Illa. Els tècnics van valorar que amb el nivell d'aigua actual ja era possible el retorn de les tortugues, perquè, tal com diu el regidor, "en captivitat estan molt bé, però el seu estat natural és estar alliberades, i van valorar que era un bon moment per retornar-les i poder completar el cicle de la cria en condicions naturals".
L'operació de salvament de les espècies es va fer en dues tongades durant el mes de març, quan els aiguamolls estaven pràcticament secs. Les tortugues s'havien concentrat en un petit punt d'aigua, ja que la sequera havia reduït l'hàbitat humit. Es van rescatar les tortugues de rierol que hi havia (que és l'espècie autòctona), i se'n van treure també les exòtiques, que van ser enviades a altres centres.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Bages

Navàs aprova les ordenances amb una rebaixa de l´IBI per segon any consecutiu

S'amplien bonificacions, es pagarà més d'escombraries, i s'actualitzen plusvàlues i l'impost...

L´alcalde de Cardona vol que el municipi tingui pes en el pla definitiu de la mineria

Estruch lamenta que el document només esmenti el municipi de manera tangencial

L´ACA revisa el projecte de la riera de Castellet i obre una porta per al 2018

L´ACA revisa el projecte de la riera de Castellet i obre una porta per al 2018

L'organisme preveu un pla d'ajuts d'aquí a dos any que podria sufragar una part del que falta fer...

Enllaços recomanats: Premis cinema