Els grups polítics municipals de Sallent faran front comú per evitar d'arrel la possibilitat que es creï un tercer dipòsit salí al municipi, una de les opcions plantejades per donar sortida al rebuig que es generi a la mina en el període que anirà des de la finalització dels abocaments al Cogulló (juny del 2017) fins que l'explotació sallentina cessi definitivament l'activitat, el 2020.

L'oposició frontal davant d'aquesta possibilitat es va posar de manifest en el ple municipal que es va celebrar dimecres a la nit, en què els quatre grups que hi tenen representació -els dos del govern, CiU i PSC, i els dos de l'oposició, ERC i la CUP- van votar a favor de la moció presentada per aquesta darrera formació que demanava fer explícit aquest rebuig.

Tal com va avançar aquest diari prèviament al ple, la moció insta ICL/Iberpotash, empresa explotadora de les mines de potassa del Bages, a "abandonar el projecte de construcció d'un nou abocador salí al nostre municipi", i a la Generalitat que retiri aquesta proposta del Pla Director Urbanístic. També demana al Consell Comarcal del Bages i a la delegació territorial del Govern a la Catalunya Central un posicionament clar contra aquesta possibilitat.

La posada en marxa d'un tercer runam (els altres dos són els del Cogulló, que està actiu, i el de la Botjosa, en desús) és una opció que el departament de Territori i Sostenibilitat ha posat damunt la taula entre les onze propostes plantejades per salvar el període de transició de dos anys i mig durant el qual l'explotació de Sallent encara continuarà treballant però en què ja no es podrà continuar abocant al dipòsit del Cogulló la sal que se segueixi produint. Un període durant el qual es calcula que es produiran uns dos milions de tones de material per abocar. Els abocaments al runam del Cogulló s'han d'aturar el 30 de juny del 2017, en compliment d'una sentència judicial.

Entre les opcions que el mateix Govern posava damunt la taula amb el Pla Director, la CUP, promotora de la moció, considera com a preferent la que passaria per introduir aquest material sobrant a les galeries obertes al subsòl per la mateixa activitat extractiva i que ara estan en desús.