L'Algarroba, la Socorrida, la Mora, l'Estudianta, la Pajarera, la Ventera, la Codorniz, la Cabecita, la Kerencilla i la Blanquilla, acompanyades pel bou guia Campanero, han estat les protagonistes dels espectacles de vaquetes que aquest cap de setmana s'han celebrat a Santpedor per la festa major. Tant dissabte com diumenge al vespre, la seva presència ha aplegat més de 2.500 persones a la plaça de la zona del Sindicat amb públic local i també de forà.

La festa s'ha desenvolupat amb tota normalitat. Ara bé, l'esdeveniment ha estat seguit tothora per activistes defensors dels animals que, de tota manera, no s'han significat ni amb pancartes ni amb altres elements identificatius. També l'alcalde, Xavier Codina (ERC), ha admès que entre els veïns del poble "hi ha hagut rum-rum" per la recent reobertura del debat per part de l'oposició (PM i Convergència) sobre si cal plantejar una assemblea o una consulta sobre el futur del correbou. Tot i així, Codina ha destacat que en els actes de vaquetes a Santpedor "s'aplica estrictament la Llei de protecció dels animals, i aquests tenen el mínim estrès possible".

Però aquest diumenge a la plaça no es va notar cap mena de polèmica, i els espectadors estaven entregats a l'espectacle que proporcionaven els nois corrent davant de les vaquetes. Aquestes van sortir prou embalades, i en dues ocasions va haver de sortir l'esquellot Campanero perquè no hi havia manera que tornessin al camió. Les vaquetes s'estan poc temps a la plaça, ja que són reemplaçades quan es detecta que estan cansades. Per exemple, diumenge a la tarda ja no van sortir a la plaça les que havien participat a la sessió del matí, després del Santpedrín. Emili Giró, membre dels Amics dels Correbous, explica que "el respecte pels animals és tal que quan al matí un eixelebrat, que sempre n'hi ha un, ha volgut agafar una vaqueta, els integrants de les colles han reconduït de seguida la situació".

L'espectacle de les vaquetes "és interessant, i hi he vist força agafades i rebolcades", assenyala Giró. De fet, durant la sessió de diumenge a la tarda un dels nois va fugir amb tanta empenta de l'envestida d'una vaqueta que en pujar a la tanca es va precipitar cap a l'altra banda i va caure de cap. Va quedar un instant inconscient, però no va ser res greu.

L'espectacle de les vaquetes es va introduir a Santpedor a final dels anys 70, a través de la Penya del Carajillo, i des de fa 21 anys els animals els proporciona l'empresa ramadera Adell Piquer de Castellot (Terol). José Antonio Adell afirma que "a Santpedor m'hi sento com a casa, perquè ja hi venia amb els pares, i veig que cada cop ve més gent a l'espectacle, perquè el jovent puja amb ganes". Amb 20 anys, el santpedorenc Manuel Juste Delgado és des de fa quatre anys el director de lídia, que es fa responsable de tot l'espectacle. "Pel poble cal fer el que faci falta, perquè els nois vénen aquí a passar-ho bé i a veure qui agafa el pernil", que és al capdamunt d'un pal al mig de la plaça.