La polèmica proposta de construcció d'un hotel, dos restaurants i una benzinera a tocar el parc de l'Agulla, al terme de Sant Fruitós, no prosperarà. La Comissió Territorial d'Urbanisme de la Catalunya Central considera que el projecte contradiu la preservació d'aquest espai que recullen tant el Pla Territorial de les Comarques Centrals com el Pla Director Urbanístic del Bages, i proposa que es busqui un altre emplaçament.

L'Ajuntament de Sant Fruitós havia iniciat l'expedient conegut com el Portal de l'Agulla a petició de la societat Moncal 1941, que volia desenvolupar aquest projecte en uns terrenys d'uns 10.000 metres quadrats ara de sòl rústic. Per poder prosperar, necessitava un canvi de qualificació a sòl urbanitzable delimitat, que ha quedat desestimat segons l'informe emès ahir per la Comissió d'Urbanisme. "No hem aprovat ni hem suspès res, però les prescripcions que inclou aquest informe fan que aquesta iniciativa ja no pugui prosperar", explicava ahir a aquest diari el director general d'Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra.

La Generalitat sosté que el Pla Territorial de les Comarques Centrals determina la preservació d'un espai agrícola i de secà en aquest àmbit "i no es contempla la transformació de sòl no urbanitzable a urbanitzable". En qualsevol cas, afegeix, "abans de determinar els usos d'aquest sòl s'hauria de fer un pla especial de tot el conjunt del parc, i no pas planificar-ho de forma parcial", diu Serra. A més, "no queda justificada ni la necessitat, ni l'oportunitat, ni la conveniència d'aquesta proposta amb relació als interessos públics i privats concurrents".

Més enllà d'aquestes contradiccions amb els plans territorials, Serra també feia referència a l'existència del Consorci de l'Agulla com a organisme "que es va crear per planificar de forma conjunta l'entorn del parc", i en canvi "aquesta modificació ha estat impulsada només per un dels dos ajuntaments a partir d'una iniciativa privada". Segons Serra, Urbanisme "ha posat aquesta qüestió sobre la taula", entenent que "s'hauria d'haver impulsat a través de la figura del Consorci".

Finalment, i amb relació a la proposta d'incloure-hi una benzinera, Serra sosté que "aquest tipus de construcció no es pot vincular a un parc d'oci, i en tot cas s'hauria d'ubicar lluny d'aquest àmbit".

L'informe emès ahir per Urbanisme hauria de posar fi a la polèmica generada a l'entorn de la proposta del Portal de l'Agulla. Com ja ha anat explicant aquest diari, el projecte havia topat amb les reticències de nombrosos partits i entitats ecologistes bagenques, per considerar que un projecte d'aquesta envergadura tant a tocar el parc tindria un elevat impacte ambiental i visual, i que no responia a les necessitats del territori. S'hi havien mostrat contraris entitats com Meandre o la Institució d'Història Natural, els grups municipals de Convergència i ERC, a l'oposició a l'Ajuntament de Sant Fruitós, i també els ajuntaments de Manresa, Santpedor i Sant Joan, que, entre altres coses, també temen que la implantació d'una gasolinera i un hotel a la zona comporti un notable increment del trànsit.