El col·lectiu La Fumera, que aquest setembre organitzarà per tercera vegada la festa major alternativa de Sallent, ha engegat una campanya de micromecenatge per Internet per recollir diners que permetin renovar-la i fer-la créixer. Quan fa dues setmanes que s'ha posat en marxa del Verkami, ahir a la tarda s'havien acumulat 2.640 euros dels 4.000 que pel cap baix l'entitat ha calculat que necessitaria per assolir el repte. La campanya es tancarà d'aquí a 26 dies.

Amb aquesta aportació popular, La Fumera pretén posar en marxa quatre nous projectes de cara a l'edició d'enguany de la festa major alternativa. D'una banda, vol ampliar els elements identitaris mitjançant l'adquisició de tres figures festives "prou lleugeres perquè les puguin portar tant nens com adults", explica una de les membres de l'entitat, Judit Ribera, que parla de "figures d'espuma a mig camí entre el que podria ser un gegant i un capgròs". També es vol dotar la festa de nous espais, tant per a la mainada com per a adolescents i joves.

En el primer cas, la idea és muntar una àrea infantil a la plaça de Cal Teia on, a banda de les principals activitats de la festa, també es puguin desenvolupar jocs i tallers durant tots els dies de festa major. D'altra banda, la plaça de la Verdura es vol adaptar com a zona chill-out, més tranquil·la, amb una zona de bar i espais per seure. Finalment, i seguint la línia de l'autogestió amb què l'entitat mira d'organitzar la festa, La Fumera es proposa construir uns lavabos propis, que siguin compactes, ben equipats, adaptats i mòbils.

La Fumera confia que en els dies que encara queden de campanya assolirà els 4.000 euros que s'ha proposat. Els quatre projectes previstos "costen més diners", apunta Ribera, i es preveuen acabar de finançar amb el que es recapti del públic en els actes que es desenvolupin durant la festa major alternativa (del 7 al 12 de setembre).

Hi haurà recompensa

Els 2.640 euros que s'havien recaptat fins ahir, van ser mitjançant aportacions que s'han fet durant els 13 dies que hi ha hagut de campanya, amb un total de 77 mecenes. La majoria són de 10, 20 o 30 euros (10 euros és el mínim amb què es pot contribuir), però també n'hi ha hagut 2 de 200 euros i 4 de 100 euros.

Per a tots els mecenes hi haurà recompensa, "però volem que sigui igual per a tothom", sigui quina sigui l'aportació que es faci, explica Ribera. Més enllà de poder gaudir d'una festa més gran, es farà entrega a cada contribuent d'una bossa de roba serigrafiada amb la imatge de la campanya, i s'editaran cartells d'agraïment exclusius per als mecenes. Tot plegat, es repartirà els dies de festa major i a les persones de fora se'ls enviarà.

Per col·laborar amb el Verkami es pot fer a través de l'enllaç directe que hi ha a la pàgina web de l'entitat (www.lafumera.cat). També es pot contribuir en efectiu a la botiga de Ca l'Amadeu.