La Generalitat encara té pendent de pagar la construcció del centre d'assistència primària (CAP) de Súria, un equipament que es va posar en servei fa cinc anys i del qual l'Ajuntament va avançar el cost de construcció. L'edifici va quedar enllestit i es va posar en servei el 2012, però la seva regularització va entrar en un camí ple d'esculls pel procés judicial en què es va veure immersa la constructora quan va haver de presentar concurs de creditors.

En el pressupost que el Govern català havia presentat per a aquest any i que no ha prosperat hi havia inclosa una partida d'1,8 milions d'euros destinada a fer efectiu el conveni de compravenda de l'immoble. De fet, aquesta mateixa partida ja es va preveure en el de l'any passat -el que ara s'haurà de prorrogar- però no es va acabar fent efectiva.

La construcció va ser inicialment finançada per l'Ajuntament de Súria, al qual s'havia de rescabalar la totalitat de l'import al final de l'obra, quan la titularitat de l'immoble passés a nom del CatSalut. La fallida de l'empresa constructora durant l'execució i les càrregues i gravàmens existents sobre la propietat han anat posposat any rere any aquest pagament, ja que no va ser fins a final del 2014 que l'Ajuntament va poder regularitzar aquesta situació amb la formalització de les escriptures.

El fet de no tenir la propietat de l'edifici no permetia formalitzar la venda. Amb l'aixecament de càrregues, es va iniciar el procediment per tal de fer efectiu el pagament de la totalitat de l'import d'execució al consistori, però de moment continua pendent.

La construcció es va començar l'any 2009 amb una fórmula poc habitual, ja que el centre sanitari forma part d'un bloc d'habitatges -és als baixos de l'edifici- que també es va alçar en aquell moment mitjançant un acord entre el consistori i una promotora privada. L'Ajuntament no havia pogut requerir el pagament dels diners acordats amb el departament perquè no havia pogut formalitzar la cessió de l'equipament, que primer estava pendent de la resolució del concurs de creditors.

El mes d'octubre del 2014 es va realitzar la inscripció del centre d'assistència primària al Registre de la Propietat a nom de l'Ajuntament i posteriorment el consistori va haver de realitzar els tràmits per cancel·lar diferents càrregues administratives que afectaven una part del terreny on va ser construït l'edifici. Aquestes càrregues estaven relacionades amb temes registrals i testamentaris d'alguns dels antics propietaris, i es van haver de cancel·lar abans d'oferir l'equipament a la Generalitat.

La construcció d'aquest equipament es va fer a partir d'un conveni entre l'Ajuntament (llavors governat pel PSC) i l'empresa constructora Corriola. La promotora va construir un edifici d'habitatges al solar de la Serradora, situat al centre del poble, que incloïa un local als baixos de 1.165 metres quadrats. L'operació per part de l'Ajuntament va consistir que cedia una part del solar on es va fer l'obra, de la qual era propietari, i a canvi rebia el local per destinar-lo a un nou centre mèdic. En paral·lel, el consistori va establir l'acord amb el departament de Salut de la Generalitat de traspassar-li l'equipament per un import prèviament pactat.

La construcció es va començar l'any 2009, però a principi del 2010 la delicada situació econòmica que travessava l'empresa la va portar a presentar un concurs de creditors, en el qual hi havia compromesos uns 7 milions d'euros.