Un total de 5 nois i noies de la Catalunya Central -un d'Artés, un de Berga, un d'Igualada i dos de Vic- que aquest any han estudiat quart d'ESO han entrat a formar part del Programa Joves i Ciència que promou la Fundació Catalunya-La Pedrera i del qual ahir es va fer l'acte de benvinguda a Món Sant Benet de Sant Fruitós. En total són 50 els joves d'arreu del país seleccionats per a la nova promoció. Durant l'acte d'ahir també es va fer el lliurament de diplomes dels estudiants de la promoció del 2014 que aquest estiu s'acomiaden del projecte.

El programa ofereix la possibilitat de participar en activitats d'investigació, i acompanya els estudiants seleccionats durant els dos cursos de batxillerat fins arribar a la universitat. Va adreçat a aquells joves que tenen unes certes inquietuds per la ciència, però sobretot als que mostren interès i tenen curiositat per aquest camp.

S'estructura en tres grans fases. En la primera els estudiants que han superat el procés de selecció tenen un primer contacte amb la recerca científica al Món Natura Pirineus, l'equipament que la Fundació té a les Valls d'Àneu. Durant 12 dies - del 27 de juny al 9 de juliol?- tindran l'oportunitat de treballar intensament en un projecte científic, conviure amb altres estudiants integrants del programa i aprendre dels investigadors que lideren els projectes. El professorat són científics actius que treballen en els camps dels projectes que es proposen, són investigadors que viuen el dia a dia d'un laboratori.

Una segona fase és una estada a centres de recerca. Enguany hi participen els nois i noies que van ser seleccionats l'any passat. Per accedir en aquesta fase del programa és requisit imprescindible escriure un article científic. La darrera són estades de cerca i hi participen els estudiants que enguany cursen 2n de Batxillerat. Proposen un projecte a desenvolupar en un centre de recerca o bé accedeixen a un programa internacional de ciència per mitjà del procés de selecció propi de cada programa.