Ha estat la festa major de la pagesia. Un cap de setmana en què els agricultors i ramaders de la Catalunya Central, i les altres comarques del país, han obert les portes a totes les persones que volien descobrir com s'elaboren els productes alimentaris que compren als supermercats. Aquest diumenge al vespre encara no hi havia una xifra aproximada del nombre de visitants, però a les comarques centrals la iniciativa 'Benvinguts a pagès' va mobilitzar centenars de persones i en el conjunt del país la xifra es comptava per milers.

Tot i que el cap de semana de portes obertes de les masies i les explotacions agrícoles va començar dissabte al matí, va ser diumenge quan el gran gruix de persones van decidir passar el dia visitant horts i explotacions amb bestiar. La majoria de persones eren de les mateixes comarques de la Catalunya Central. Molts curiosos que volien descobrir com creixen els tomàquets o com els ramaders cuiden els xais en explotacions del Bages provenien precisament de Manresa. L'altre perfil de visitant ha estat el de la zona metropolitana de Barcelona.

Ramon Sentmartí, director de la Promotora d'Exportacions Agroalimentàries (Prodeca) -un dels organismes organitzadors-, va afirmar que "a la Catalunya Central la iniciativa ha funcionat especialment bé perquè és a prop de la zona metropolitana i, a part, té explotacions molt diverses". I és que a les comarques de la regió central hi havia des de productors d'oli, passant per agricultors amb cultius ecològics fins a criadors de bestiar. El sector primari té un pes específic a les comarques de l'interior i el públic va respondre. "Ha funcionat més bé que en altres comarques situades més lluny de Barcelona, i que no són especialment poblades, i on el públic sí que ha estat escàs", va dir Sentmartí.

Tot i que la proposta per dignificar i promocionar el sector primari i, sobretot, els productes de proximitat ha durat tot el cap de setmana, la majoria de visitants van destinar un dia a visitar les diferents explotacions. Un dels objectius del Benvinguts a pagès és impulsar el turisme a les comarques de l'interior i per aquest motiu també s'informava al web dels restaurants i allotjaments de cada comarca. De cara a millorar la iniciativa en properes edicions es vol veure quines són les explotacions que han rebut més visites. I és que la idea és que la gent destini el cap de setmana a visitar els camps i el bestiar. Els organitzadors tenen clar que aquesta festa de la pagesia es farà cada any.