Centenars de persones descobreixen el món rural amb pagesos de la regió central

La proximitat amb Barcelona ha fet que la festa tingués èxit a les comarques de l'interior

20.06.2016 | 07:34
Visitants a l´hivernacle amb tomaqueres de l´explotació de Les Arnaules, de Manresa, ahir al matí
Visitants a l´hivernacle amb tomaqueres de l´explotació de Les Arnaules, de Manresa, ahir al matí

Ha estat la festa major de la pagesia. Un cap de setmana en què els agricultors i ramaders de la Catalunya Central, i les altres comarques del país, han obert les portes a totes les persones que volien descobrir com s'elaboren els productes alimentaris que compren als supermercats. Aquest diumenge al vespre encara no hi havia una xifra aproximada del nombre de visitants, però a les comarques centrals la iniciativa 'Benvinguts a pagès' va mobilitzar centenars de persones i en el conjunt del país la xifra es comptava per milers.

Tot i que el cap de semana de portes obertes de les masies i les explotacions agrícoles va començar dissabte al matí, va ser diumenge quan el gran gruix de persones van decidir passar el dia visitant horts i explotacions amb bestiar. La majoria de persones eren de les mateixes comarques de la Catalunya Central. Molts curiosos que volien descobrir com creixen els tomàquets o com els ramaders cuiden els xais en explotacions del Bages provenien precisament de Manresa. L'altre perfil de visitant ha estat el de la zona metropolitana de Barcelona.

Ramon Sentmartí, director de la Promotora d'Exportacions Agroalimentàries (Prodeca) -un dels organismes organitzadors-, va afirmar que "a la Catalunya Central la iniciativa ha funcionat especialment bé perquè és a prop de la zona metropolitana i, a part, té explotacions molt diverses". I és que a les comarques de la regió central hi havia des de productors d'oli, passant per agricultors amb cultius ecològics fins a criadors de bestiar. El sector primari té un pes específic a les comarques de l'interior i el públic va respondre. "Ha funcionat més bé que en altres comarques situades més lluny de Barcelona, i que no són especialment poblades, i on el públic sí que ha estat escàs", va dir Sentmartí.

Tot i que la proposta per dignificar i promocionar el sector primari i, sobretot, els productes de proximitat ha durat tot el cap de setmana, la majoria de visitants van destinar un dia a visitar les diferents explotacions. Un dels objectius del Benvinguts a pagès és impulsar el turisme a les comarques de l'interior i per aquest motiu també s'informava al web dels restaurants i allotjaments de cada comarca. De cara a millorar la iniciativa en properes edicions es vol veure quines són les explotacions que han rebut més visites. I és que la idea és que la gent destini el cap de setmana a visitar els camps i el bestiar. Els organitzadors tenen clar que aquesta festa de la pagesia es farà cada any.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Bages

Obres a la C-55: l´eix del Llobregat tindrà un tram més de barrera central des de l´aeri

Obres a la C-55: l´eix del Llobregat tindrà un tram més de barrera central des de l´aeri

Els treballs s'executaran l'any que ve i inclouen crear un tercer carril per a avançaments en...

L´èxit de l´acampada medieval a Santpedor dóna ales a la idea d´un poblat de l´època

L´èxit de l´acampada medieval a Santpedor dóna ales a la idea d´un poblat de l´època

Setanta persones han viscut aquest cap de setmana com si estiguessin a l'edat mitjana

Artés aprova demanar als alcaldes un estudi per a un servei funerari comarcal

La proposta la va presentar el grup de la CUP i va tenir el suport de tots els regidors del ple...

Enllaços recomanats: Premis cinema