Una veïna de Santpedor, Isabel Rodríguez, ha posat en marxa una recollida de signatures mitjançant el portal change.org (una plataforma per demanar el suport a tot tipus d'iniciatives) per promoure l'abolició de l'espectacle de les vaquetes, que se celebra cada any en el marc de la festa major. Ahir hi havia recollides 1.105 firmes que feien costat a la petició.

La iniciativa s'ha engegat just després de la celebració de l'edició d'enguany (que va tenir lloc el cap de setmana de l'11 i 12 de juny), que ja va estar precedida d'un cert debat sobre el seu futur després que els partits que són a l'oposició a l'Ajuntament (PM i Convergència) posessin damunt la taula si calia plantejar una assemblea o fins i tot una consulta ciutadana sobre la continuïtat de l'esdeveniment.

En l'exposició de la recollida de firmes, la promotora argumenta que les vaquetes acaben "cansades, assedegades, ridiculitzades, humiliades i al límit" després de la celebració. També posa en relleu que això té lloc en un municipi, Santpedor, "en plena Catalunya Central, on se suposa que hi ha un respecte envers als animals; on no existeix una tradició d'aquesta celebració que es va imposar fa uns 35 anys sense consultar el poble, on en ple segle XXI els que participen en aquest acte cruel (la majoria gent jove) no veuen el patiment i el sentiment d'extenuació de les vaquetes; i on hi ha un govern municipal d'esquerres i catalanista que es posa una vena als ulls i no posa fre a aquest desvergonyiment que succeeix cada any".

També posa en relleu que després de la recent decisió d'abolició del correbou a Olot, "ens hem animat a fer el mateix a Santpedor amb l'objectiu de posar fi a aquesta vexació que es provoca als animals. Som moltes persones les que voldríem que al nostre poble es celebressin més actes culturals i lúdics sense patiment animal". Per aquest motiu, afegeix, "ens agradaria recollir el màxim de signatures per tal de pressionar el govern municipal i conscienciar el poble en general que es pot celebrar una festa major sense torturar cap animal".

Enguany, els dos dies les vaquetes van aplegar més de 2.500 persones a la plaça del Sindicat, entre els quals hi va haver presència d'activistes defensors dels animals, tot i que no es van significar.