L'Audiència de Barcelona ha condemnat a dos anys de presó i a set anys d'inhabilitació un funcionari del centre penitenciari Lledoners, José Ramón Fernández Diéguez, cap d'unitat d'un dels mòduls, per haver fet entrar droga a la presó de Brians amb l'objectiu d'incriminar un intern.

La sentència, a la qual ha tingut accés Regió7, també condemna pels mateixos fets dos funcionaris d'altres presons catalanes i l'home que els va encarregar l'entrada de la droga, que es volia revenjar així de l'intern en qüestió. Els tres funcionaris van rebre diners per cometre els fets, per la qual cosa han estat condemnats per suborn. Tots ells poden recórrer ara la sentència al Tribunal Suprem.

En el moment dels fets, el setembre del 2010, José Ramón Fernández Diéguez ja era cap d'unitat a la presó de Lledoners de Sant Joan de Vilatorrada. A més a més, també era el secretari general a Catalunya del Sindicat de Funcionaris de Presons (CSIF), càrrec del qual va dimitir posteriorment.

Quan va ser detingut per aquest cas, el novembre del 2010, va estar un temps en presó provisional, a Quatre Camins. Després d'obtenir la llibertat provisional, va estar uns mesos suspès de feina i, posteriorment, va recuperar el seu lloc de treball a Lledoners, que ha mantingut des d'aleshores, mentre esperava que es fes el judici, celebrat el 26 d'abril passat.

Es dóna el cas que, des de fa uns anys, Fernández Diéguez és un militant actiu de Ciutadans a l'agrupació Sants-Montjuïc de Barcelona. En els darrers mesos se l'ha vist organitzant actes de campanya al costat de candidats del partit com Inés Arrimadas, Juan Carlos Girauta i Carina Mejías. Fa tres anys, va ser fotografiat en un acte de Ciutadans, en el qual compartia taula amb l'exdiputat Jordi Cañas.

Els fets, segons la sentència, es remunten a l'agost del 2010. El delinqüent que va donar l'encàrrec, Manuel Barti Díaz, va trucar a un dels funcionaris condemnats, Alfonso Canudas Girona, per demanar-li que, a canvi d'una quantitat de diners, ideés un pla per introduir un paquet de droga a la cel·la del reclús de qui es volia revenjar, internat a la presó de Brians 1 de Sant Esteve Sesrovires.

L'objectiu era que la droga fos intervinguda en un dels escorcolls que s'efectuen periòdicament als interns, per tal que l'afectat fos privat de permisos penitenciaris i condemnat per tràfic de drogues.

Per dur a terme el pla, el funcionari Canudas, que en aquell moment estava de baixa, va contactar telefònicament amb els altres dos funcionaris condemnats, Clemente Pérez Costea i José Ramón Fernández Diéguez, que aleshores estava a Lledoners però que anteriorment havia treballat a Brians. Canudas els va oferir diners perquè poguessin executar el pla, aprofitant-se de la facilitat de moviments que els donava la condició de funcionaris.

Tots tres es van reunir l'1 de setembre del 2010 en un bar del carrer Muntaner de Barcelona. Una setmana després, Barti va trucar a Canudas i li va dir que ja podia anar a comprar "el llibre", terme amb el qual es referia al paquet amb la droga. Amb aquesta finalitat, es van citar tots dos en una gasolinera de Castelldefels.

L'entrega de la droga

Quan Canudas va rebre el paquet, va trucar al funcionari de Lledoners, Fernández Diéguez, amb qui es va citar el 10 de setembre al bar del carrer Muntaner. Allà, li va entregar diversos embolcalls de droga, amb l'objectiu que ell mateix o a través d'altres funcionaris els introduïssin a la cel·la de Brians.

El 15 de setembre, Fernández Diéguez va trucar en diverses ocasions a Alfonso Canudas i li va confirmar que "el llibre", és a dir, la droga, ja es trobava a l'interior de la presó de Brians. Mig mes després, l'altre funcionari, Clemente Pérez, també va trucar a Canudas i li va confirmar que "el llibre" ja havia estat entregat. Aquell mateix dia, Canudas va comunicar al responsable de l'encàrrec, Manuel Barti, que la feina ja estava feta.

Tot i així, la droga mai no va ser localitzada a l'interior del centre penitenciari de Brians i no consta que s'hagi obert mai cap expedient a l'intern afectat. Malgrat tot, la sentència considera provats els fets, gràcies a les intervencions telefòniques dels acusats i al seu seguiment policial.

Penes de fins a set anys

Igual que el cap de mòdul de Lledoners, el funcionari Clemente Pérez també ha estat condemnat a dos anys de presó i a set anys d'inhabilitació per suborn.

En canvi, el funcionari que va idear el pla, Alfonso Canudas, ha rebut una pena de set anys i mig de presó, ja que també ha estat condemnat per un altre cas, per un delicte de revelació de secrets, que va ser jutjat en el mateix judici. En aquest cas, també hi ha condemnats dos policies locals de Badalona, Javier Sevilla Cazorro i Jaime Gracia Bedmar, sentenciats a sis anys de presó cadascun

Tots ells, a canvi de diners, van participar en la recerca, fora de la llei, de dos atracadors, per encàrrec, un altre cop, de Manuel Barti, que ha rebut una pena total de set anys i mig de presó. Barti havia rebut al seu torn l'encàrrec d'un familiar de les víctimes dels atracaments, Juan Antonio Fernández Expósito, que es volia venjar dels dos lladres, segrestar-los i donar-los un escarment.