Dos experts avaluadors de la Xarxa Unesco de Geoparcs han visitat aquesta setmana el Geoparc de la Catalunya Central per avaluar la revalidació del títol Geoparc Unesco per a quatre anys més. Es tracta del japonès Setsuya Nakada, professor del Centre de Recerca de l'Institut Reial de Volcans i Terratrèmols de la Universitat de Tòquio, i l'italià Aniello Aloia, coordinador nacional dels Geoparcs Mundials Unesco italians i gerent del Parc Nacional i Geoparc del Cilento.

Durant les darreres jornades han visitat, entre d'altres, Montserrat; les coves de Collbató i del Toll; forns de calç a Collbató; les tines de la Vall del Flequer; el celler Oller del Mas; el Poble Vell, guixeres i falla del Mig Món a Súria; la Sèquia i la falla del Guix a Sallent; el Molí del Mig, el nucli antic i el Puig de la Balma a Mura; i la Seu i el projecte Manresa 2022 a la ciutat de Manresa.

La visita d'aquests experts serveix per avaluar el funcionament del Geoparc, la implicació del sector públic i privat, el patrimoni geològic, natural, cultural i gastronòmic, els equipaments i els projectes de futur.

A final de setembre, en una reunió de la Xarxa Europea de Geoparcs, es farà públic el veredicte final que marcarà la permanència del Geoparc de la Catalunya Central a la Xarxa Mundial de Geoparcs Unesco. Aquesta revalidació es fa cada quatre anys.