L'alcalde de Cardona ha disparat el senyal d'alarma sobre el futur del runam vell, que des del 2008 està explotant l'empresa Ercros per treure'n la sal que conté i que destina a la fabricació de clor. El consistori tem que en un any i mig la factoria deixi d'extreure material d'aquest antic dipòsit de rebuig causat per l'explotació de les mines de potassa, i que això pogués deixar a mig fer la recuperació de la Vall Salina, de la qual ja es va retirar el runam nou (tot i que també queda pendent fer-ne els treballs de restauració).

Fonts de l'empresa van afirmar a aquest diari que no hi ha cap decisió presa sobre el futur de l'explotació cardonina, reconeixent que l'any que ve hauran d'afrontar tot un seguit d'inversions i de modificacions tecnològiques en el procés de producció a la seva divisió de química bàsica (de la qual forma part la planta bagenca), forçada per canvis en els requisits de la Unió Europea.

El que ha fet posar en alerta l'Ajuntament de Cardona és que, segons ha explicat el seu alcalde, Ferran Estruch, recentment la direcció d'Ercros li va traslladar que "tot i que han aconseguit millorar ostensiblement la qualitat de la sal de Cardona, si arribaven a un acord per comprar sal vacuum els surt més a compte". Es tracta de la sal que es començarà a produir a Súria, que és la més pura, la qual cosa es tradueix en un cost inferior en el procés de producció del clor.

Estruch reblava que "no van anunciar el tancament, però tot apunta que la continuïtat de la fàbrica de Cardona i de l'explotació del runam és cada cop més complicada, i això és un alarma. És una evidència".

Segons l'alcalde de Cardona, aquesta situació vindria motivada sobretot per la coincidència de dos factors. D'una banda, el fet que la UE ha establert que a final del 2017 hi ha d'haver un canvi tecnològic, que obliga a deixar de fabricar el clor amb la utilització de mercuri (que és com es fa actualment) per passar a fer-lo amb tecnologia de cèl.lules de membrana. A la planta de Vilaseca, que és on va a parar la sal de Cardona, s'ha de fer aquesta adaptació, la qual cosa comportarà una despesa en inversió per part de l'empresa.

L'altra motiu, segons Estruch, és que "qui és el principal client de la producció que fa Ercros amb la sal de Cardon, Bayer Covestro, ha anunciat que a final del 2017 marxa, i per tant les quantitat demanda de sal que tindrà Ercros serà menor".

"Cal trobar solucions"

Davant d'aquests temors, l'alcalde de Cardona s'ha mostrat contundent afirmant que "no tolerarem que després de tots aquests anys comprin la sal a Súria i ens deixin la porqueria aquí". Ferran Estruch ha subratllat que "a Cardona, des de fa més de 25 anys, s'està fent el reciclatge dels runams salins, que és el que Europa veu de més bon ull, el que diu el que s'ha de fer amb aquest rebuig i el que arreu estem posant d'exemple", i que els 35 llocs de treball que actualment genera aquesta activitat de manera directa "fan possible treure uns runams salins que la directiva europea del 2006 diu clarament que no es poden deixar a cap territori i que és obligació de les empreses extractives treure'ls, i que aquesta obligació no varia en el moment que la situació econòmica canvia".

Per tot plegat, reitera que "no seria de rebut que una feina que s'estava fent bé i que era exemple a Europa ara es deixés a mitges. És solucionable, és un treball a pocs anys, un tema ambiental i hi ha el compromís del Govern que Cardona ha de recuperar l'estat original de la Vall Salina. No tolerarem que quedi a mig fer i estem oberts a totes les solucions, de la mà del Govern i de l'empresa".

Segons l'alcalde de Cardona, quan es va començar a explotar, el 2008, el runam acumulava uns 7,5 milions de tones, i actualment n'hi queden uns 4,5 milions. Calcula que amb el ritme d'extracció actual en relació a la demanda, i en un escenari mínimament optimista, tot el material que encara hi ha es podria retirar en un termini d'entre 10 i 12 anys.

El runam vell és propietat de l'Ajuntament de Cardona i el 2008 en va signar la cessió de l'explotació a Ercros. L'actual alcalde té molt clar que l'acord comporta el compromís per part de l'empresa de retirar tot el runam i fer-ne la restauració.