Un dia de rutines, incerteses, converses, poques estones mortes i cares llargues o alegres segons el resultat és el que espera als cinc polítics de la Catalunya Central que figuren a les llistes del Congrés i el Senat. La monistrolenca Núria Carreras (PP), les igualadines Àngels Chacón (PSC) i Carolina Telechea (ERC), el santvicentí Joan Baptista Costa (En Comú Podem) i la santjoanenca Èlia Tortolero (PSC) podrien canviar de lloc de treball molt aviat si l'escrutini els fos favorable.

Preparar un arròs per a la família és una bona opció per relaxar-se enmig d'una jornada que anirà tensant els nervis a mesura que passin les hores i s'accelerarà a partir de les 8 del vespre, aquella hora en què comença un període de transició, espera i especulació entre les enquestes a peu d'urna que publiquen les televisions i les ràdios i l'arribada dels primers resultats oficials. "M'agrada cuinar, i per dinar faré un arrosset", va explicar Àngels Chacón, candidata al Congrés per CDC.

El final del llarg pont de Sant Joan convida a anar a la platja, però els aspirants a entrar a les cambres espanyoles no tindran la temptació d'anar a prendre el sol: se'ls girarà feina des de primera hora, encara que sense atabalar-s'hi. "En unes municipals pot venir d'un vot, però en unes generals o unes autonòmiques, no. Per això, estàs tot el dia pendent del que passa, però sense haver-hi d'estar molt a sobre", va comentar Núria Carreras, de Monistrol de Montserrat i candidat pel PP a entrar al Senat.

Carolina Telechea va anar a la platja per gaudir de la jornada de reflexió amb el seu fill. Avui, però, "voltaré amb la gent de la Federació de l'Anoia d'ERC i parlarem amb la militància i els apoderats". Com que el dia demanarà "molta energia", la igualadina el començarà "fent un esmorzar amb els companys" del partit.

Per a Joan Baptista Costa, manresà resident a Sant Vicenç de Castellet i aspirant a anar al Congrés en el grup d'En Comú Podem, el de les eleccions és un dia per establir "complicitats". Mestre i regidor per ICV, anirà "a votar a les 11 del matí a l'IES Castellet amb la família", voltarà per "saludar els apoderats" i dinarà amb la família. Quan s'apropi l'hora de conèixer els resultats, farà cap a Manresa per compartir -si fem cas de les enquestes- l'auge del seu partit amb els companys de la formació d'arreu de la comarca.

Votar a primera hora és un requisit indispensable per encarar el dia amb més tranquil·litat. Feina feta no fa destorb. Carreras introduirà la papereta al col·legi electoral únic de Monistrol, ubicat a l'escola pública Sant Pere. A Àngels Chacón li tocarà fer-ho a la Biblio-teca Central, mentre que l'altra igualadina, Carolina Telechea, exercirà el dret a la Residència Pare Vilaseca de la capital anoienca.

El d'ahir no era un dia per demanar el vot, llençar proclames ni improvisar discursos. Però a Chacón l'amoïna que hi hagi una baixa participació, sentiment compartit per uns polítics que protagonitzen una campanya incerta. "Quan vaig veure les cues que es formaven per marxar de pont, em vaig inquietar una mica", va reconèixer la candidata convergent. Tant ella com Carreras són apoderades, i tant l'una com l'altra, i també la resta, són conscients que una jornada electoral és una ocasió per parlar molt, per xerrar amb els companys i compartir neguits i esperances.

El que passi a partir de les 20 h ja serà una altra història: "si hi ha un gir i aconseguim la majoria, aniré a Manresa, Barcelona o on faci falta", va explicar Carreras: "però, si no, prou cansada acabaré. Aniré a casa a seguir la jornada per televisió, que l'endemà toca anar a treballar".