Com si es tractés d´un capítol del popular programa culinari MasterChef però amb adolescents i la diabetis de rerefons, ahir al migdia quatre joves d´arreu de l´estat es van enfrontar, a la Fundació Alícia, a la final del primer concurs Diguan Diabetes Xef. L´objectiu de la iniciativa, que ha comptat amb la participació a través de les xarxes socials de 1.600 joves d´entre 14 i 24 anys, és transmetre a la societat en general, però sobretot als adolescents amb diabetis en particular, la importància d´una dieta saludable.

Un dels temes fonamentals per a les persones amb diabetis és dur una alimentació saludable i equilibrada. D´aquí sorgeix el primer concurs de cuina que s´emmarca dins el projecte Diguan creat i desenvolupat conjuntament per la Societat Espanyola de Diabetis (SED), la Societat Espanyola d´Endocrinologia Pediàtrica (SEEP), la Federació Espanyola de Diabetis (FEDE) i Sanofi per ajudar els joves a entendre la seva malaltia i a tenir eines per poder controlar-la.

Yolanda Díaz, de Pontevedra, Alba Bassets ,de Barcelona, Alex Luque, de Montcada i Reixac, i Ana Lobato, de Màlaga, són els quatre joves que van assolir les millors puntuacions a la primera fase del concurs, on havien de penjar a Facebook les seves receptes perquè fossin votades pels usuaris. Ahir, era l´hora de la final i amb el cuiner de la Fundació Alícia Marc Puig-Pey de mestre de cerimònies i amb el xef Javier Torres, del restaurant barceloní Dos Cielos, de supervisor, els quatre joves van posar a prova les seves habilitats i en només una hora van cuinar un plat complet amb una base proteica de llegums i unes postres amb fruita fresca.

Un timbal de cigrons amb bacallà al curri i una copa de iogurt amb préssec i fruits vermells li van valdre a la barcelonina Alba Bassets el títol de guanyadora del concurs i un lot d´estris per cuinar. El jurat que va tastar els plats (en el qual hi havia Torres i Puig-Pey) va valorar el seu gust, l´equilibri i els arguments de la jove cuinera a l´hora d´utilizar xarop d´atzavara per endolcir les postres.

Javier Torres es va mostrar encantat de participar en la iniciativa, que creu que pot ajudar a «mentalitzar la gent de la importància de menjar sa en un país on tenim la sort de gaudir d´una dieta boníssima i uns grans productes». Puig-Pey, que va impartir als joves un taller de cuina, va incidir a «reforçar el control dels aliments rics en hidrats i el consum de verdures, llegums, peix i fruita», uns productes que «a vegades costa que incorporem en el dia a dia i que són imprescindibles en una dieta equilibrada i saludable, no només per a les persones amb diabetis sinó per a tothom».