Sant Vicenç de Castellet ha recollit més d´un miler de vots en el procés per atorgar la Medalla de Sant Vicenç, un títol de nova creació que enguany es concedirà per primer cop. Dels 1.053 vots rebuts, la meitat s´han comptabilitzat a través de les votacions a través d´internet i la resta mitjançant les butlletes distribuïdes en diferents espais del municipi. Aquesta distinció pública, de caràcter simbòlic, vol posar en valor el patrimoni de les persones del municipi que hagin destacat en el seu àmbit.

Les vuit persones candidates a rebre la Medalla de Sant Vicenç de Castellet, elegides després d'un procés previ de presentació de propostes i de valoració per part d'una comissió, són Antònia Albareda, Esteve Lafont, Daniel Pous, Amaia Valentín, José Ullate, Josep Gomàriz, Emi Niño i Ramon López de Mántaras. L´acte de lliurament de la Medalla, i en el qual es farà pública la persona guanyadora, se celebrarà el dissabte 9 de juliol a l´Espai Ateneu. Coincidint amb el cap de setmana de Festa Major, es donarà a conèixer la Medalla 2016, que tindrà continuïtat els propers anys.

El que es concreta en les bases per a la concessió d´aquesta medalla és que pretén distingir persones que hagin fet mèrits «per haver prestat servei o dispensat honors al poble, des de qualsevol àmbit o terreny, ja sigui perquè la seva obra sigui estratègica per a la ciutadania o, simplement, perquè hagin treballat desinteressadament en algun sector o matèria que hagi pogut tenir impacte en les persones del municipi», i també aquelles que «per la seva obra o activitat contribueixin a la projecció del municipi arreu». També s´estableix que els candidats proposats han de ser persones físiques, vives o difuntes (sempre que la defunció hagi tingut lloc el segle XXI), no han de viure necessàriament al municipi però sí tenir-hi un nexe i reunir alguns dels mèrits abans esmentats. La medalla quedarà en propietat de la persona proclamada i es deixarà constància d´aquest títol en un registre d´Honors i Distincions que aprovarà l´Ajuntament.