El fòssil de vaca marina incrustat en una pedra de Sant Vicenç col·locada en una llosa d'un carrer de Girona té entre 40 i 43 milions d'anys. La confirmació s'ha fet després que dimarts les rajoles que es van extreure del paviment del carrer se sotmetessin a un TAC per escanejar-ne detalladament els ossos i conèixer més detalls de la seva morfologia. A les proves hi van assistir dos investigadors del Museu d'Història Natural de Berlín, experts en vaques marines.

Una de les investigadores, Manja Voss, ha explicat que les vaques marines van aparèixer fa 50 milions d'anys i que aquest és un dels exemplars més primerencs de l'espècie que s'han localitzat. Segons les primeres informacions aportades pel TAC, es tractaria d'una vaca marina jove que mesuraria un metre i mig aproximadament. Voss va destacar que Catalunya és una zona rica en aquest tipus de restes i que la troballa els permetrà conèixer més detalls de l'espècie, com la dieta o l'estil de vida.

Els doctors Manja Voss i Oliver Hampe, del Museu d'Història Natural de Berlín, s'han desplaçat fins a Girona per poder estudiar de primera mà les restes trobades en un carrer de la ciutat. Tal com ja va avançar Regio7 el 25 d'abril, el paviment en qüestió -amb els fòssils incrustats- es va fer amb material extret d'una pedrera de Sant Vicenç, tenint en compte que és una roca ornamental molt utilitzada en construccions d'aquest tipus.

Es creu que aquestes lloses haurien arribat a Girona entre els anys 2000 i 2002, en ple boom immobiliari. Les restes es troben repartides entre dues llambordes i ahir els geòlegs van poder comprovar que totes coincideixen quan s'uneixen. Els geòlegs Roger Mata i Jordi Ferrer les van retirar a final de maig. Per tal d'aconseguir més informació sobre l'edat de l'exemplar i l'època a la qual correspondria, ahir les dues llambordes van passar pel TAC de la Clínica Girona.

Segons la doctora Manja Voss, a les llambordes es poden apreciar parts del crani i de les dents. Oliver Hampe va remarcar que tant Catalunya com el sud de França són zones molt riques on han trobat altres restes de vaques marines. Des del seu grup d'estudi, tenen coneixement de tres troballes més a Montserrat i a Tona. Habitualment, es troben ossos separats o alguns fragments, però en el cas de la troballa que s'ha fet a Girona, hi ha diferents parts del cos que permeten als investigadors imaginar com seria el cos sencer d'aquest mamífer. "Qualsevol troballa és molt important perquè ens permet conèixer més informació sobre la dieta dels animals o el seu estil de vida", ha remarcat.