El departament de Territori i Sostenibilitat ha aprovat aquest dimecres la licitació de la instal·lació de la xarxa de panells electrònics, sistemes de detecció d´incidències i càmeres de vigilància que instal.larà al tram sud de la C-55 i a carreteres i vials que hi connecten. Com ja va avançar Regió7, entre Manresa i Castellbell s'instal.laran 10 panells d´informació variable a diversos punts de la C-55 i la C-16 que indicaran l´estat de les vies i del trànsit, amb dades com ara el temps de recorregut. I es complementaran amb 22 senyals més de missatge variable (col·locats al costat de la calçada) per informar els usuaris de la velocitat màxima o de restriccions de trànsit en funció de l´estat de la carretera i de possibles incidències. També es disposarà un sistema de sensorització a la calçada, integrat als panells informatius, que permetrà, per exemple, adaptar les restriccions del trànsit a les condicions meteorològiques (pluja, neu...).

El termini per redactar el projecte és de dos mesos i el d´execució de les obres, de nou. L´objectiu és tenir un registre instantani de l´estat d´aquesta via i de qualsevol incidència que hi tingui lloc, i alhora disposar a través d´aquests panells d´un mitjà per traslladar informació immediata als conductors. Tant per alertar d´aquestes incidències com, sobretot, per poder comunicar les alternatives que s´habilitin (essencialment, l´aixecament de barreres a l´autopista) si les circumstàncies obliguen a tallar totalment o parcial la carretera.

El model de referència per aplicar tot aquest sistema són els túnels més moderns que hi ha a Catalunya i que gestiona la Generalitat (com per exemple els de Bracons, entre Osona i la Garrotxa) i les autopistes i autovies.

L´element més visible seran aquests panells de gran format anomenats «de missatge variable», ja que s´hi poden introduir les indicacions que es considerin necessàries en cada moment. N´hi haurà de dos tipus, els que tècnicament es coneixen com a pòrtics (queden situats completament damunt de la carretera, que creuen de costat a costat), i els anomenats banderoles (s´aguanten només sobre un suport, situat en un dels laterals de la carretera). D´aquesta desena de panells el departament ja en té molt definides les ubicacions, que es concentraran bàsicament en el traçat d´aquesta C-55 des del nus del Guix, a Manresa, fins poc abans de l´enllaç amb la carretera de Terrassa (C-58).