El contrast entre generacional aflora en el segon consell de poble de Sallent

L'assemblea, de poca participació, va aprovar les 5 propostes presentades, i va posar el focus del debat en les que afectaven infants i joves

04.07.2016 | 07:35
Una de les votacions, amb cartolines, que es van fer a l´assemblea oberta de dijous al vespre a Sallent

Cinc propostes aprovades amb un ampli consens, però amb intensos debats que van posar de manifest les diferències d'interessos que hi ha entre generacions. És el balanç de la segona assemblea municipal oberta (AMO) que es va fer dijous al vespre a Sallent amb una quarantena de persones, gairebé la meitat de les que van assistir a la sessió del gener. Això vol dir que no es va arribar al mínim que estableix el reglament (l'1 % de la població més gran de 16 anys), i si tampoc s'hi arriba a la propera assemblea, es deixaran de fer.

L'acte, que va tenir la presència entre el públic de l'alcalde, David Saldoni, i diversos regidors, convidava a participar en el debat i votar les cinc propostes que van presentar els mateixos sallentins ?-a través d'entitats o a títol individual. Dues es van aprovar per unanimitat, i les tres que van generar més controvèrsia, per majoria. Ara es portaran al ple.

Reivindicacions de gènere

Només arrencar, es van sotmetre a votació unes petites modificacions del reglament que, entre altres coses, demanaven la presència de com a mínim una dona a la comissió organitzadora. Algunes veus entre el públic van reclamar d'introduir que també es garantís, com a mínim, la presència d'un home.

Superat aquest tràmit, començava el debat de les cinc propostes. Es va allargar dues hores, i va tenir el principal focus de divergència en els conflictes intergeneracionals, especialment en les dues presentades per col·lectius de joves.

L'Agrupament Roques Albes va ser la veu a l'assemblea dels nens i nenes als quals fan de monitors. Plantejaven retirar la prohibició de jugar a les places als més grans de 6 anys, crear una zona d'esbarjo al barri del Poble Nou, i fer manteniment de la zona del riu. "Els nens han de tenir drets, però els adults també", van apuntar des del públic, d'on van sortir veus que s'exclamaven de les dificultats de conviure en un mateix espai gent gran i nens o joves amb bicicleta o jugant a pilota, "que també poden ser un perill per als més petits".

Vista la controvèrsia, es va decidir votar els tres punts de la proposta separats, i la d'aixecar la prohibició de jugar a les places va ser la més igualada, amb 23 vots a favor, 11 en contra, i 10 abstencions. La creació d'una zona d'esbarjo al Poble Nou es va aprovar per àmplia majoria, i la neteja del passeig del riu va tenir el suport unànime.

Les diferències entre generacions van revifar en l'última proposta. La presentaven entitats de joves capitanejades per la Fumera. Demanaven a l'Ajuntament que adquireixi material per a activitats per no haver-lo de llogar, com un generador de corrent o lavabos, i es detallava el cost total (20.866 euros) i el temps d'amortització. El debat va provocar algunes crítiques per les festes que organitzen entitats com la Fumera "fins a la matinada", i no tothom va entendre que "aquest material no és per a nosaltres, sinó per a Sallent", com van replicar els joves, amb el suport de membres d'altres entitats.

L'AMO també va aprovar per majoria l'aprofitament de l'edifici de l'antic escorxador per a projectes d'empreses cooperatives locals, que presentava Josep Escudé, amb l'únic handicap que l'Ajuntament ho voldria destinar a activitats culturals i artístiques.

Interès pel riu i pel mercat

Els dos punts restants van tenir el suport unànime i van despertar un gran interès. D'una banda, es va posar de manifest la voluntat "d'obrir Sallent cap al riu", amb una proposta de Teresa Soler de netejar-ne i recuperar-ne l'entorn des de la resclosa fins a Cal Sala, ja sigui demanant a l'ACA que ho assumeixi directament o que autoritzi l'Ajuntament a fer-ho. També va tenir una bona acceptació la proposta d'un mercat mensual de productes ecològics i de proximitat a la plaça de la Pau, que s'acompanyi de xerrades, tallers i música.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Calendari laboral i escolar 2017/2018

Calendari laboral 2017 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18

 

Enllaços recomanats: Premis cinema