Vostè ha pedalat amb l'Ecorail. Com ha estat l'experiència?

Crec que és una activitat ideal per a les famílies. Realment és gairebé una hora de recorregut que et permet descobrir l'entorn natural d'una manera diferent.

Què diferencia aquest producte turístic d'altres?

Crec que el fet diferenciador és l'esforç personal de portar aquesta bicicleta sobre la via. A més, és una experiència innovadora perquè no hi ha gaire llocs on puguis portar a terme una experiència similar. És perfecta per passar un matí o una tarda en família, i permet també provar, per exemple, la gastronomia del Bages. I és que el projecte entra en el Turistren, i ja en gestionem d'altres al país. L'objectiu és combinar aquesta activitat amb altres que es duguin a terme al territori.

Per què Ferrocarrils ha decidit apostar per aquesta iniciativa?

Aquesta és una iniciativa de la mancomunitat. Ens van venir a veure fa mesos i nosaltres hem cedit una via, que no té un ús com altres, per on circulen molts trens [hi transiten els que transporten la potassa d'Iberpotash], i hi hagut un procés d'homologació del material, i així hem posat el nostre gra de sorra per fer-ho possible. El que pretenem és que la gent, el cap de setmana, conegui racons de la nostra geografia amb activitats que, si no es posessin en marxa, quedarien per descobrir.

Per promocionar més l'Ecorail, s'ha posat en marxa aquest preu especial per arribar fins a Callús, amb tren i amb autobús.

Sí, es tracta del Turistren. Fa un parell d'anys que està en marxa i és un tren que permet arribar a llocs d'especial interès turístic. Hi ha indrets on no és suficient el tren, com és aquest cas. Per arribar fins a Callús també fa falta fer una petita part del trajecte en autobús. La gràcia és que aquí hi ha un operador públic, Ferrocarrils, i un altre de privat, que és Alsa, i la mancomunitat, que és en definitiva qui ha fet el pas i ha apostat per aquest producte.

I quins són els objectius que s'han d'assolir?

Aquí, Ferrocarrils no hi guanya res. Nosaltres hem fet una cessió gratuïta de l'ús de les vies. A partir d'aquí, esperem que la iniciativa triomfi, i que cada cap de setmana estigui ple. Esperem que l'any vinent hi hagi més serveis d'aquests tipus. Jo crec que la idea és posar-ho en marxa i veure com es va consolidant de mica en mica.

Com es farà la promoció de l'Ecorail?

En aquest producte s'hi han implicat la Diputació de Barcelona, el Consell Comarcal del Bages, els ajuntaments i dues companyies de transports. Tots nosaltres promocionarem, cadascú des del seu àmbit, aquesta oferta, i esperem que amb aquesta suma de sector públic i privat potenciem aquesta part del Bages. En aquesta zona per on passa l'Ecorail, no hi ha cap carretera, i es pot veure des d'un altre punt de vista tot aquest paisatge, que segurament fascinarà moltes persones.