Navarcles amplia el catàleg del pintor Ramon Casas amb set quadres inèdits

La biblioteca Sant Valentí acull un acte per donar a conèixer olis i dibuixos de l´artista de col·leccions particulars

07.07.2016 | 11:40
Navarcles amplia el catàleg del pintor Ramon Casas amb set quadres inèdits

Vuit obres d´art de cinc propietaris diferents en vuit cavallets tapats amb un vel negre. Poc després de la 1 del migdia d´aquest dimecres, el misteri va quedar desvelat i els navarclins congregats a la biblioteca Sant Valentí van poder admirar quina cara fan les obres d´art de Ramon Casas que fins ara han restat inèdites a la mirada pública. Amb un retrat de Júlia Peraire datat entre el 1906 i el 1908 com a peça més llampant, el conjunt va servir per testificar el vincle del pintor amb Sant Benet de Bages i Navarcles. Un lligam que arrenca a final del segle XIX quan la família de l´artista es va incorporar a l´accionariat de la fàbrica tèxtil propera al monestir i es va afermar el 1907 quan va adquirir el cenobi, aleshores en franca degradació.

Un oli d´un camp de roselles de petites dimensions; un paisatge de Collserola amb la inscripció «A mi amigo Peyus»; la imatge d´una dona arrepenjada en un cotxe; la figura del ceramista barceloní Josep Guardiola Bonet (1869-1950); i els retrats dels navarclins Pere Corbella Tudó (1862-1924), masover de Sant Benet, Joan Girbau Rosanas (1879-1935), director de la fàbrica, i Josep Ribó Fornells, àlies Met (1867-1943), formen, juntament amb la suggerent estampa de Júlia Peraire, aleshores la seva musa, el repertori que es va donar a conèixer. Una producció que se suma al catàleg de la vasta producció d´un artista prolífic que al llarg de la seva vida es va relacionar amb la gent de Navarcles.

«En l´àlbum de records de Santiago Rusiñol, hi un dibuix que li va fer en Casas on apareix enfilat dalt d´un arbre, i la inscripció que porta diu ´Record de Navarcles´», va explicar Vinyet Panyella, comissària de l´Any Casas. Una mostra més del vincle bagenc d´un pintor que ja el 1881 va fer de Sant Benet un argument per a la seva obra. Tal com va explicar l´alcalde, Llorenç Ferrer, «cal suposar que en Casas, aleshores un noi jove, visitava la torre de l´amo de la fàbrica i, des d´allí, veia el monestir, perquè hi ha dos dibuixos on es veuen, d´una banda, un tros del claustre amb dos capitells, i de l´altra, una vista panoràmica».

Peces d´art que veuen la llum

L´una rere l´altra, Panyella i Ferrer van anar alçant les peces de roba que ocultaven a sota les reproduccions de les obres esmentades. «Portar els originals hauria estat un risc», va afirmar l´alcalde, que alhora va explicar que, en un cas, ni tan sols se sap on para: el retrat d´en Met es coneix perquè la família el va imprimir en el recordatori del seu funeral, l´any 1943.

Regió7 va informar dissabte passat que en l´acte d´ahir es revelarien cinc peces de Casas i, també, s´ensenyaria el retrat al carbó de Pere Corbella, vigilant contractat per l´artista per cuidar la finca, que la seva néta, Carme Sidera, va vendre fa uns anys al Museu Comarcal de Manresa. «Dissabte, però, vaig rebre una trucada d´una persona que també tenia un carbó de Casas, i diumenge, una altra», va apuntar el polític, que va afegir que «no sé si en sortiran més, espero que sí».

Tal com va apuntar l´alcalde a aquest diari, els propietaris volen restar en l´anonimat i no tenen intenció de desprendre´s de les obres, ja sigui per vendre-les o per cedir-les a algun museu. Una circumstància que va dotar l´acte d´ahir d´un interès afegit. No en va, Panyella es va mostrar «molt emocionada» per tenir l´ocasió de contemplar una peces que es poden afegir al catàleg raonat de l´obra de Ramon Casas que va elaborar l´especialista Isabel Coll. «Fa goig veure els artistes al seu lloc, i dos dels llocs de Ramon Casas van ser Navarcles i Sant Benet de Bages».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Bages

La imatge de la Moreneta col.locada dalt del cim del Cavall Bernat
La Moreneta del Cavall Bernat fa 29 anys

La Moreneta del Cavall Bernat fa 29 anys

L'obra de l'escultor Jordi Álvarez corona l'emblemàtica agulla amb els seus 350 quilos des del 25...

El SEM va intentar reanimar sense èxit durant mitja hora el surienc mort en un garatge

El SEM va intentar reanimar sense èxit durant mitja hora el surienc mort en un garatge

Les primeres hipòtesis apunten que l'home, de 38 anys, hauria inhalat gasos tòxics mentre pintava...

El vi de tina espera cellers que s´hi engresquin per ser una marca del Bages

El vi de tina espera cellers que s´hi engresquin per ser una marca del Bages

Roqueta Origen presenta la quarta anyada del vi de tina que es cultiva a Mas Arboset

Solidaritat dels bombers del Pirineu a l´Himàlaia

Solidaritat dels bombers del Pirineu a l´Himàlaia

Membres dels cossos muntanyencs de la Catalunya Central viatjaran a la zona del Nepal afectada per...

Enllaços recomanats: Premis cinema