La presó de Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada, ha tornat a posar en funcionament aquesta setmana la seva piscina, després d'estar tancada els darrers sis estius. De fet, pràcticament no s'havia utilitzat des de la inauguració del centre, a final del 2008, a causa de la falta de pressupost per contractar socorristes. Justícia, però, ha decidit enguany posar en servei aquest equipament tant a Lledoners com a la resta de presons catalanes que en disposen, com Brians 2.

La reobertura de la piscina no significa, però, que s'hi puguin banyar tots els presos, sinó que només ho faran aquells interns que segueixin amb èxit programes de rehabilitació, en casos concrets. De fet, ja des de la inauguració de Lledoners, Justícia sempre ha subratllat que la piscina és un recurs més dels que ofereix el centre penitenciari amb l'objectiu de la reinserció, com a element motivador dels programes.

L'estiu del 2009, el primer en què va estar en funcionament la presó, va ser l'únic que el departament de Justícia va pressupostar l'ús de la piscina. Tot i així, aquell estiu, malgrat estrenar-se, va funcionar a mig gas, pels problemes a l'hora de trobar socorristes. A partir de l'estiu del 2010, la contractació de vigilants ja no es va incloure en el pressupost, com a conseqüència de les retallades causades per la crisi. Des d'aleshores, la piscina s'havia mantingut tancada estiu rere estiu, tot i que s'ha fet servir puntualment per a competicions esportives, com l'Eternal Running.

La reobertura de la piscina ha estat vista amb mals ulls pel sindicat majoritari de Lledoners, CCOO, que critica que Justícia torni a invertir econòmicament en aquest aspecte quan, en canvi, els treballadors "hem de suportar jornades laborals en condicions precàries, amb dotacions de personal que moltes vegades ratllen o estan per sota del mínim exigible, cosa que posa en risc la nostra seguretat i la dels interns".