Els taxistes amb llicència a Manresa, Santpedor, Sant Fruitós i Sant Joan també podran prestar el servei a partir d'ara a qualsevol d'aquestes altres poblacions sense que això impliqui saltar-se la llei. Ho permet un conveni que han signat aquest dimarts al matí a la capital del Bages els alcaldes de totes quatre poblacions: Valentí Junyent, de Manresa; Xavier Codina, de Santpedor; Joan Carles Batanés, de Sant Fruitós; i Gil Ariso, de Sant Joan, i que ha entrat en vigor avui mateix.

El conveni té una vigència d'un any prorrogable entre totes les parts, i deixa la porta oberta a la implicació d'altres municipis més endavant. Fins ara, ja funcionava entre Manresa i Santpedor, i també s'havia fet una prova pilot durant la Mediterrània, fins que ara el servei ja és definitiu amb la incorporació també de Sant Joan i Sant Fruitós. Per a l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, aquest conveni és una mostra «de la necessitat d'anar regularitzant la mobilitat a l'àrea metropolitana de Manresa en diversos àmbits, i avui ho fem amb el del taxi».

D'aquesta manera, entre totes quatre poblacions sumen 54 llicències de taxi (Manresa en té 45 i els altres tres en tenen tres cada un), i si bé normalment treballaran en el seu propi terme, ara podran prestar el servei en l'àmbit de tots quatre i amb un sistema igualitari de tarifes. «Tots hi guanyem», destaca Batanés, i posa d'exemple la possibilitat que ara tindrà un taxista de Sant Fruitós d'anar a recollir un client a l'estació de tren de Manresa «sempre i quan la destinació sigui Sant Fruitós i que l'usuari no s'hagi trobat el taxi a la parada sinó que l'hagi avisat prèviament». Fins ara, aquest servei només l'hauria pogut fer legalment un taxista de Manresa perquè l'estació de tren és en aquest municipi, per bé que aquesta normativa se saltava sovint. De fet, «el que ens permet aquest conveni és fer legal una pràctica que ja s'estava duent a terme», ha subratllat l'alcalde de Sant Joan, Gil Ariso, «però com a mínim ara salvaguardarem la potestat dels taxistes».

A banda de les qüestions legals, Junyent també ha destacat la incongruència que comportava en determinades situacions la manca d'aquesta cooperació intermunicipal. S'ha referit al cas de la discoteca Menfis de Sant Fruitós com un dels més peculiars, tenint en compte que, per llei, fins ara només podien prestar el servei de recollida per portar joves cap a altres municipis els tres taxistes amb llicència de Sant Fruitós. Més enllà del dia a dia, Junyent ha posat de relleu els beneficis que aquest conveni també pot tenir en grans esdeveniments com la Mediterrània.

L'alcalde de Santpedor també ha subratllat la importància d'aquest servei, tant per als professionals com «sobretot per als usuaris, que tindran molts més taxis a la seva disposició».

A la signatura del conveni, que s'ha fet a l'Ajuntament de Manresa, també han assistit la regidora de seguretat Ciutadana i Mobilitat de Manresa, Olga Sánchez, i el subdirector general d'Ordenació i Inspecció de la Generalitat, Josep Maria Fortuny.