Súria ha acomiadat aquest cap des setmana els últims pubilla, hereu i dama d'honor que hauran representat la població amb aquesta distinció. L'Ajuntament ha decidit no fer enguany la convocatòria per a l'elecció dels que haurien estat els seus successors, atès que en les darreres edicions havia anat caient en picat el nombre de candidates i candidats que s'hi presentaven, i amb prou feines es podien cobrir els títols que s'atorgaven. Veient que anava perdent implicació, s'ha decidit posar punt i final a una tradició que en aquest municipi tenia continuïtat des de 1970.

Natàlia Pérez i Guix, Francesc Auguets i Gubianes i Míriam Batanero i Casado s'han convertit, així, en els darrers pubilla, hereu i dama de Súria. A tots tres se'ls va retre un acte de comiat aquest cap de setmana, en el marc de la Festa Major, acompanyats de representants del pubillatge de diferents punts de Catalunya.

Ricard Reguant, regidor de Cultura de l'Ajuntament de Súria, explicava ahir a Regió7 que "en els darrers anys havia caigut dràsticament el nombre de candidats i candidates presentats, fins que l'any passat ja només van ser tres, els que ara han acabat. Això posava de manifest que no tenia la resposta que crèiem que hauria de tenir".

Reguant va precisar que es va realitzar una enquesta entre gent interpel·lant sobre aquesta qüestió, "i el resultat va fer evident que això no tenia gaire futur. També es va parlar amb els grups polítics i tots ho veien igual; es va oferir a diferents entitats que poguessin fer-se càrrec de tirar endavant aquesta tradició en lloc de l'Ajuntament, i cap no va fer el pas. S'ha vist que no hi havia ningú que la volés entomar. I al final les coses cauen pel seu propi pes", afirmava. De fet, va ser una comissió formada pels diferents grups polítics amb representació a l'Ajuntament la que va prendre, per unanimitat segons Reguant, la determinació de no obrir una nova convocatòria de renovació del pubillatge. En aquest sentit, Ricard Reguant hi afegia que "tot i que hi hem donat moltes voltes, no hem sabut trobar l'encaix" entre el pubillatge i les necessitats actuals del col·lectiu juvenil i el món cultural de la vila. En l'acte de comiat, el delegat de Foment de les Tradicions Catalanes a la Catalunya Central, Josep Purtí, va dir que "hem de lluitar perquè aquesta pèrdua no sigui irrecuperable".

Ahir, Ricard Reguant assegurava que "li hem donat moltes voltes. Si algú troba la manera de portar-ho i que sigui engrescador per tornar-ho a reiniciar, endavant. Però amb la resposta actual no ho vèiem gens clar. En els proper anys no ho veig viable".