El Bages estudia reobrir el CAT de Sallent com a centre divulgatiu lligat a la mineria

Diversos ajuntamets i institucions de la comarca treballen en el disseny de la proposta, que buscarà el finançament de la UE els quatre primers anys

13.07.2016 | 07:19
L´edifici de l´antic CAT de Sallent està tancat des del setembre del 2013
L´edifici de l´antic CAT de Sallent està tancat des del setembre del 2013

Dotar el Bages d'un espai científic i divulgatiu lligat a la indústria, la mineria i la transformació de la sal, aprofitant les instal·lacions de l'antic Centre d'Acollida Turística (CAT) de Sallent. És la darrera proposta que hi ha sobre la taula per intentar reflotar aquest espai, que va tancar portes el setembre del 2013. Aquest cop, treballen en la proposta els ajuntaments de Sallent, Manresa, i Sant Joan, la UPC, la FUB, el Centre Tecnològic de Manresa i el Gremi de Metall i Mecànica, juntament amb el Consell Comarcal del Bages, que el vehicularà. Entre tots, volen presentar un pla "amb cara i ulls" a la Unió Europea perquè ajudi a finançar-lo, i permeti donar una sortida definitiva a l'antic CAT en desús, segons ha explicat la regidora de Turisme de Sallent i directora de Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de la UPC de Manresa, Rosa Argelaguet.

La proposta està en una fase inicial, però planteja la creació d'un centre divulgatiu que expliqui la importància històrica i actual de la mineria al Bages, i també de la indústria metal·lúrgica que se'n pot derivar. Es tracta de situar la comarca en el seu context històric i geològic d'un extens mar "per comprendre per què tenim potassa", sosté Argelaguet. Ha avançat que, entre altres coses, "es podria dissenyar una miniplanta industrial que ensenyi el procés de transformació de la sal, explicar quines sortides té, per a què es pot fer servir, com es poden agafar les aigües tancades a la mina, o la importància de la mineria tant a Súria, Sallent i Balsareny, com a Cardona...", i tot plegat es pot acompanyar d'audiovisuals que completin això i fins i tot complementar-ho amb informació sobre altres recursos d'interès natural, industrial, o geològic de la comarca. D'aquesta manera, es podrien incentivar les visites cap a altres indrets del territori a partir del CAT com a punt de trobada.

Un treball en comú

L'objectiu és acollir-se en els Projectes d'Especialització i Competitivitat Territorial (Pect) que la Unió Europea finança amb el 50% del seu cost total durant 4 anys. De moment, cadascuna de les institucions de la comarca que hi han mostrat interès elaborarà la seva llista de propostes (pensant en uns 200.000 euros de pressupost de mitjana), i després, una consultora les posarà en comú amb un sol projecte que al setembre s'enviarà a la Unió Europea a través del Consell Comarcal.

"Hi veiem possibilitats", apunta Argelaguet. Es vol dissenyar un bon pla i amb prou solidesa per garantir la continuïtat del projecte més enllà dels quatre anys de finançament que hi hauria per part de la UE si l'accepta. Comptant que la consultoria presentarà el treball el setembre, "confiem que abans de final d'any ja haurem tingut una resposta", diu Argelaguet.

Fa temps que l'Ajuntament de Sallent mira de donar una sortida a les instal·lacions del CAT. Es va inaugurar l'estiu del 2010, i estava especialitzat en la industrialització i l'obrerisme català, però no va funcionar. En la seva darrera etapa havia estat vinculat al turisme i la restauració, amb exposicions permanents i un servei de bar a càrrec d'una empresa privada a qui l'Ajuntament havia cedit la gestió. Tampoc no va funcionar, i el setembre del 2013 va tancar portes. Fa mig any, l'Ajuntament de Sallent havia anunciat la intenció de promoure el CAT com a centre de negoci i promoció turística; que servís com a punt de trobada per a l'inici de recorreguts per tota la comarca, i també al servei d'empreses que hi volguessin fer trobades o conferències. Argelaguet diu que aquestes propostes no són incompatibles amb el projecte que ara s'estudia tirar endavant.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Bages

L´ovni de Montserrat que venia de França
L´ovni de Montserrat que venia de França

L´ovni de Montserrat que venia de França

Consulta l'expedient sencer d'un dels casos que més llegendes urbanes ha generat i que acaba de...

Sallent enderroca l´antic Ateneu Català pel seu mal estat

Sallent enderroca l´antic Ateneu Català pel seu mal estat

L'Ajuntament encara no ha definit quina utilitat es donarà al solar que quedarà buit

El pla urbanístic de la mineria preveu dues plantes més de sal a Súria i una a Callús

El pla urbanístic de la mineria preveu dues plantes més de sal a Súria i una a Callús

El document de planificació, que ahir es va aprovar inicialment, concreta molt poc el futur del...

La Fira de la Coca i el Mató de Monistrol tindrà 90 parades i una quinzena d´activitats

La Fira de la Coca i el Mató de Monistrol tindrà 90 parades i una quinzena d´activitats

El municipi espera la visita de més de 10.000 persones el cap de setmana del 29 i 30 d'octubre

Enllaços recomanats: Premis cinema