Establir les directrius i les actuacions adreçades a evitar els risc d´incendis a les urbanitzacions del terme municipal de Sant Salvador de Guardiola és l´objectiu de Pla Director de prevenció d´incendis que l´Ajuntament ha aprovat aquest setmana. El nou document, que es va començar a elaborar la tardor passada, inclou també mesures preventives per a edificacions situades al bell mig de l´espai forestal.

L´elaboració del nou pla director ha anat acompanyat del desenvolupament d´accions sobre el terreny, com ara el simulacre d´incendi que es va portar a terme el passat 21 de maig i que va servir per comprovar la resposta i el funcionament de tots els recursos i eines de les quals disposa el municipi a l´hora d´afrontar un eventual incendi.

L´experiència viscuda en els darrers anys, especialment el foc forestal que el juliol passat va afectar la urbanització de Ca l´Esteve, ha portat l´ajuntament a iniciar un treball de definició dels principals factors de risc descrit a partir del qual s´han definit un seguit d´accions entre les quals en figuren algunes que requereixen la implicació directa dels particulars i propietaris de parcel·les en zona forestal.

En aquest darrer àmbit, l´Ajuntament ha posat a disposició dels veïns i veïnes un servei de recollida i tractament del brancatge. Amb aquesta iniciativa, pretén fomentar la neteja de les parcel·les forestals entre els veïns i veïnes, que únicament s´hauran d´ocupar de les tasques de neteja i avisar els serveis municipals perquè en facin la recollida corresponent. La primera campanya que s´ha desenvolupat durant el passat mes de juny ha comptat amb molt bona acollida.

El pla incorpora altres accions com ara la implementació de les franges de protecció de masies i habitatges en sòl forestal i les franges de protecció en zones urbanitzades. També es preveu posar en marxa un sistema de vigilància periòdica de sòl agrícola, camps abandonats i guarets.

D´altra banda, s´intensificarà la neteja de solars i zones verdes urbanes de propietat municipal, el manteniment de les franges i la neteja de l´entorn de les línies d´enllumenat on s´observi la possibilitat de fregament amb la vegetació. Finalment, el pla director contempla també disposar d´una xarxa d´hidrants homologats per a l´extinció d´incendis, ampliant la que ja existeix d´acord amb la normativa vigent.